NRK Meny
Normal

I natt skal små og store holde seg våkne

Med pølser og patriotisme samles sunnmøringene på Terminalen for å følge kanskje det mest omdiskuterte presidentvalget i amerikansk historie.

Terje Erstad i Momentium

VALGVAKE: Dørene har åpnet på Terminalen i Ålesund, der alle som vil kan komme og følge med på presidentvalget utover natten. Terje Erstad i Momentium holder en knapp på Hillary Clinton.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

I natt braker det løs. Det amerikanske presidentvalget skal avgjøres og i løpet av morgendagen vil enten Hillary Clinton eller Donald Trump være amerikanernes nye leder.

NRK skal ha valgvake med sending fra både Marienlyst og New York, og i Ålesund har valginteresserte samlet seg på Terminalen Byscene.

Pølser og patriotisme

– Jeg heiet jo egentlig på Bernie Sanders, men om jeg skulle stemt i dag ville det vært Hillary, sier presseansvarlig i Momentium Terje Erstad.

Momentium er arrangører av valgvaken som skal foregå på Terminalen. Lokalet er pyntet i amerikansk stil, med røde, hvite og blå ballonger. I baren selges det øl og pølser, og på storskjermen skal de vise nyhetene fra både norske og amerikanske medier.

– Vi kommer også til å ta en prat om presidentvalget med samfunnsredaktøren i Sunnmørsposten, Jan Erik Røsvik. Vi skulle også få med oss ordføreren i Ålesund, men hun måtte reise på Stortinget, forteller Erstad.

Til og med norske barn er interessert i hvem som kommer til å bli USAs president de kommende fire årene. Se video nederst i saken.

Forskjellige ståsted, men stemte det samme

I ettermiddagssending til NRK Møre og Romsdal kunne du høre norskamerikanerne Erik James Anderson og Karen Bøen fortelle om deres tanker rundt presidentvalget.

De står på hver sin skala av politikken, men begge har stemt det samme.

Erik James Anderson og Karen Bøen

Både Erik James Anderson og Karen Bøen har stemt demokratisk.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

– Jeg har stemt på Hillary, men det var vanskelig. Jeg forstår begge sidene i USA. Jeg kommer fra en veldig konservativ familie som mest sannsynlig kommer til å stemme på Trump, så nå er jeg på en måte den «svarte sauen» i familien, forteller Bøen.

– I primærvalgene stemte jeg på Bernie Sanders og ble skuffet da han ikke gikk videre. Da må jeg holde med Hillary, sier Anderson.

Anderson tror Clinton vil vinne valget, men om det blir Trump kommer millionæren og realitystjernen til å slite.

– Jeg tror de tradisjonelle republikanerne kommer til å ville distansere seg litt fra denne galskapen han driver med.

– Jeg tror valget kommer til å bli veldig jevnt, men Hillary har mer erfaring og er mer fornuftig sier Bøen.

– Han har en morsom hentesveis

6. klasse ved Spjelkavik barneskole kjenner godt til de to presidentkandidatene. De er spente på nattens resultater.

6.klasse ved Spjelkavik barneskole er spente på hvem som blir president.