Siden Ormen Lange kom i drift i 2007 har det ikke vært en mer omfattende stopp av gassanlegget på Nyhamna.
Kommunikasjonssjef i Shell, Lillian Aasheim, sier at anlegget nå vil bli helt tømt for gass.
Foto: Gunnar Sandvik / NRK– Det har vært veldig mye forberedelser før man endelig kunne trykke på knappen som er en nødavstengingsknapp for anlegget som gjør at vi tømmer det helt for gass, forklarer Lillian Aasheim som er kommunikasjonssjef i Shell for Nyhamna Expansion.
Gassen gjennom produksjonsselskapet må stoppes av sikkerhetsgrunner i en lengre periode fremover. Gassrørene inne på anlegget må tømmes og den siste restgassen brennes i flammetårnet.
– Da vil anlegget være helt tomt for gass, sier Aasheim.
1500 arbeidere jobber nå på anlegget og nærmiljøet på Nyhamna vil merke den økte aktiviteten. I løpet av perioden vil mer enn 3000 arbeidere være innom.
– Vi har også veldig mange som bor på vår egen anleggscamp og det vil merkes på trafikken til og fra. Men vi gjør et stort arbeid for å tilpasse oss de rundt, sier Aasheim.
Milepæl
Nedstengingssjef Leif Jan Sørli sier dette er en milepæl.
Nedstengingssjef, Jan Leif Sørli, sier at dette er en milepæl.
Foto: Gunnar Sandvik / NRK– Dette er den første store milepælen i forbindelse med ekspansjonsanlegget og vi skal tilrettelegge for alt det nye utstyret som kommer i løpet av de neste to årene, sier han.
– Hvorfor må dere stenge helt av gassproduksjonen?
– Det er for å etablere de tilknytningspunktene vi trenger når vi skal koble opp utstyret. Vi kan ikke gå inn på et anlegget i drift med nytt utstyr. Vi må åpne på forskjellige plasser, og det kan vi ikke gjøre når vi produserer. Det er farlig, sier han.
Utvidelsen er først og fremst for å ta imot Aasta Hansteen-gassen som kommer gjennom Polarled, men også fremtidige felt som kan finnes i nærheten.
- Les også: