Hopp til innhold

I dag starter ankesaka om Spjelkavik-drapet

22-åringen som ble dømt til 18 års fengsel for drapet i Ålesund i fjor høst mener straffa er for streng.

Magne Nyborg og Håkon Sætre Rasmussen

I RETTEN: Aktor Magne Nyborg og forsvarer Håkon Sætre Rasmussen under rettssaka i juni i år.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

En 22 år gammel mann ble dømt til 18 års fengsel for drap under særdeles skjerpede omstendigheter og likskjending i oktober i fjor.

22-åringen mente straffa for drapet på Åge Stavran (35) var altfor streng, og anka dommen etter å ha tatt betenkningstid. Det er denne uka satt av fire dager til ankesaka.

Rått og brutalt drap

Den døde mannen fraktes ut fra leiligheten i Øvre Holen

35-åringen ble funnet død i en leilighet i Spjelkavik i oktober i fjor.

Foto: Mattias Rolighed Bergset / NRK

21. oktober i fjor fikk politiet melding om brann i Øvre Holen i Spjelkavika i Ålesund. Litt senere ble det funnet en død person i huset, og tre personer ble sikta for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Drapet ble i retten beskrevet som rått og brutalt. 35-åringen ble drept med øks og brevåpner.

Også den yngste av de tiltalte anka dommen. En 19 år gammel mann fra Ålesund, ble dømt til tre år og seks måneder i fengsel.

Han nektet hele tiden straffskyld, men ble dømt for å ha tent på boligen for å skjule spor etter drap og likskjending, motarbeide etterforskning og grovt skadeverk. Anken hans skal også opp i lagmannsretten i dag.

27-åringen, som var den tredje tiltalte, erkjente straffskyld for å ha tent på leiligheta og ble dømt til fengsel i to år og fire måneder.

– Ikke grunnlag for redusert straff

Statsadvokat Magne Nyborg er ikke innstilt på å redusere straffen for de to som nå får behandlet straffeutmålingen en gang til.

– Jeg ser ikke noe grunnlag for å gå ned på straffen for noen av de, sier Nyborg.

Han vil be om at anken til de to forkastes, og ikke tas til følge.

– Hovedmannen fikk 18 års fengsel. Dette var i tråd med min påstand. Den andre fikk tre og et halvt år i fengsel. Jeg la ned påstand om fire år. Under forhandlingene i lagmannsretten vil jeg ta stilling til om jeg skal legge ned påstand om strengere straff enn tingretten idømte denne personen, sier Nyborg.

Lagmannsretten skal ikke ta stilling til skyldspørsmålet. Det er avgjort. De skal utelukkende ta stilling til straffeutmålingen etter drapet på Åge Stavran i oktober i fjor.