NRK Meny
Normal

I dag starter Aksla-rettssaken

Tirsdag morgen starter den én uke lange rettssaken mot 24-åringen som er tiltalt for drap og voldtekt av Anja Weløy Aarseth på byfjellet Aksla.

Aksla rettssak-forsamling

NRK følger hele rettssaken, som går av stabelen i lagmannsrettssal 203 i Ålesund tingrett mellom 11. og 17. februar. Følg med på NRK.no og våre lokale sider NRK.no/mr for å holde deg oppdatert.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Hele Ålesund og omegn ble involvert i en av fjorårets største drapssaker i Norge da Anja Weløy Aarseth (21) fra Bergen ble funnet død på byfjellet Aksla 31. august 2013.

Den påfølgende onsdagen 4. september pågrep politiet en 23 år gammel mann i ytre bydel av Ålesund, og siktet ham etter kort tid for å ha drept Aarseth ved kvelning, samt misbrukt henne seksuelt.

Mannen ble også siktet for ransforsøk av en kiosk i nærheten bare timer før Aarseth ble drept.

Tiltalt for forsettlig drap

Siden den gang har siktede sittet i isolasjon og varetekt i påvente av rettssaken.

Mandag 27. januar 2014 la Riksadvokaten frem den offisielle tiltalen mot 24-åringen. Denne inkluderer voldtekt, forsettlig drap, ransforsøk av kiosken, samt trusler mot offentlig tjenestemann.

Nå har tiden kommet for rettsprosessen.

I dag – tirsdag 11. februar – starter rettssaken i lagmannsrettssal 203 i Ålesund tinghus.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

Fremdriftsplan

Ifølge fremdriftsplanen skal tiltalte være ferdig med sin forklaring allerede til lunsj første dag i retten. Deretter føres en lang rekke vitner.

Tirsdag ettermiddag er satt av til forklaringer fra personer som har stått tiltalte nær.

Onsdag formiddag er satt av til forklaringer fra venner av tiltalte, før man går direkte over til vitneforklaringer i forbindelse med ranet av kiosken Pluto på Nørve i Ålesund. Etter lunsj dreier rettssaken over til forklaringer rundt Anja Weløy Aarseths bevegelser i forkant av drapet.

Torsdag 13. februar vil retten konsentrere seg om funnet av Anja Weløy Aarseth på fjellet Aksla i Ålesund. Samme dag blir retten også gjort kjent med obduksjonsrapporten.

Siste fase

Fredag 14. februar skal både far og mor til Anja Weløy Aarseth vitne i retten. Etter dette vil også tiltalepunktet om trusler mot politibetjenter i en tidligere sak i et tettsted i Romsdal komme opp.

Mandag 17. februar skal retten på åstedsbefaring. Etter det NRK kjenner til, starter åstedsbefaringen ved kiosken Pluto. Deretter drar retten til åstedet på fjellet Aksla.

Kirsti Høegh Bjørneset

Sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset sier mannskapet ved tinghuset er godt forberedt på alt trykket rundt Aksla-rettssaken.

Foto: Birthe Bringsvor / NRK

Prosedyrene er satt opp til å bli gjennomført mandag ettermiddag, og rettssaken er altså tenkt å avsluttes denne dagen.

Skiftet advokat

Tingrettsdommer Kjetil Gjøen vil lede rettssaken, og statsadvokat Ingvild Thorn Norheim vil stille som påtalemyndighetenes aktor.

Bistandsadvokat Einar Råen vil representere Aarseth-familien, mens Per Herman Thori-Aamot er den siktede 23-åringens forsvarer.

Det var først advokat Reidar Andresen som – etter siktedes eget ønske – ble utnevnt som forsvarer, men i månedsskiftet oktober/november ble det klart at Thori-Aamot tok over.

Enorm interesse

Sorenskriver Kirsti Høegh Bjørneset har tidligere sagt til NRK at det blir en sjelden opplevelse å gjennomføre en rettssak med såpass stor nasjonal interesse.

Nærmest alle de største riksmediene vil være til stede i rettssal 203 disse to ukene.

– Det er ikke hver dag vi har så store saker. Aksla-rettssaken er helt spesiell på grunn av engasjementet rundt saken og antall berørte personer. Her er veldig mange ofre, ettersom det en grov hendelse som har preget nærmiljøet i stor grad, sa Bjørneset.

Strafferettslig tilregnelig

Det er den tidligere rettspsykiateren i Breivik-saken, Terje Tørrissen, og hans kollega Michael Setsaas fra Trondheim som har evaluert den 23 år gamle mannen som er siktet for drapet på Aarseth.

Den 29. november konkluderte rettspsykiaterne at sistnevnte er strafferettslig tilregnelig, og legger til at han har innrømmet å være sterkt påvirket av rus i drapsøyeblikket.

I samme rapport ble det også konkludert med at mannen ikke var psykotisk.

Følg med på NRK.no og fylkessidene NRK.no/mr, samt P1 for daglige oppdateringer fra rettssal 203 i Ålesund.

Laster innhold, vennligst vent..
Ruten på Aksla
Fleire hundre deltek torsdag i kveld i eit fakkeltog til minne om Anja Weløy Aarseth, som blei drepen på Aksla.
Initiativtakarane meiner det er viktig og samlast på denne måten, etter den tragiske hendinga for to veker sidan.