NRK Meny
Normal

I dag kan du forhåndsstemme

Fra mandag av kan stemmeberettigede gå til valgurnene og avgi sin stemme ved kommune- og fylkestingvalget. I Kristiansund kan attpåtil mindreårige få være med å påvirke valgresultatet.

Stemmeseddel

STEMME: Mandag er første dag det er mulig å forhåndsstemme før årets kommune- og fylkestingvalg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Valglogo

Mandag er første mulighet til å forhåndsstemme før kommune- og fylkestingvalget i september. Stemmeberettigede fra hele landet kan avgi sin stemme, selv om de befinner seg i en annen kommune.

Bysekretær i Ålesund, Irene Kalstad Aase, ha et tips til de som vil stemme tidlig.

– Det er veldig kjekt om du tar med deg valgkortet ditt. Da vil det gå fortere å få avgitt stemmen din og køen vil gå raskere. Det er ikke noen hindring om du ikke har med valgkort, men du må ha med legitimasjon. Det er kjempeviktig, forteller hun.

Ved valget i 2011 var valgdeltakelsen i fylket 63,3 prosent ved kommunevalget 56,8 prosent ved fylkestingvalget. Noe som er litt under landsgjennomsnittet på 64,2 og 59,9 prosent. Aase håper så mange som mulig utnytter stemmemuligheten ved årets valg.

– Vi ønsker selvfølgelig at folk skal være opptatt av valget, og hvordan vi skal få det i Ålesund kommune og i fylket vårt i de fire neste årene. Derfor er oppfordringen til alle: Kom og stem. Hvis du ikke har sjanse til å gjøre det på valgdagen, har du mange, mange muligheter før den dagen kommer, sier bysekretæren.

Vallokale

VALGLOKALE: Selv om man befinner seg i en annen kommune, er det mulig å avgi sin forhåndsstemme ved årets kommune- og fylkestingvalg.

Foto: Olga Wergeland / NRK

Mindreårige får stemme i Kristiansund

Kristiansund er i år med i et nasjonalt prøveprosjekt med nedsatt stemmealder.

Bysekretær og valgansvarlig i Kristiansund, Toril Skram Lundberg, forteller at 16- og 17-åringene i byen utgjør omtrent 1000 velgere, noe som kan gjøre de viktige i valgkampen.

– De unge får muligheten til å si sitt. Vi har sett fra et likt forsøk som ble gjort under kommunestyrevalget i 2011, at valgdeltakelsen blant 16- og 17-åringer var gjennomsnittlig høyere enn førstegangsvelgere som var 18 år, forteller hun.