NRK Meny
Normal

I dag begynner fotofestivalen Nordic Light

KRISTIANSUND (NRK.no): I dag åpner fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. I år lover arrangørene en mer spisset festival med fokus på toppnavnene innen fotokunst.

Festivalen Nordic Light varer til og med lørdag 10. mai. Men fotoutstillingene blir stående i nordmørsbyen helt til 18. mai. Festivalen har litt mindre omfang enn tidligere. Men det gjør ikke festivalen dårligere, lover arrangørene.

Festivalen kalles «årets fotoeventyr», og på festivalen kan man møte fotolegendene på det som karakteriseres som verdens beste, intime fotofetival.

Charles Willamsen

Charles Williamsen er daglig leder i Nordic Light i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Vi har ikke like mange arrangementer som før. Men vi har beholdt toppnavnene. Kvaliteten er ikke redusert. Og nå har folk bedre tid til å fordype seg. Det er en fordel for publikum at det ikke er for mange parallelle arrangementer, sier daglig ledear i Nordic Light, Charles Williamsen.

Årets festival er den 9. i rekken. For daglig leder Charles Williamsen er det den første med ham i sjefsstolen. Det har vært mye arbeid, og nå er alt klart til åpning.

– Vi har jobbet og stått på, og nå gler vi oss, sier Williamsen bare noen timer før festivalen åpnes. Det som slår meg er hvor bra det blir. Nå henger bildene på veggene og lysene har kommet på, sier han fornøyd.

I ettermiddag er det åpningsparade fra kunstforeninga. Dette blir som en rundtur i de forskjellige fotogalleriene i Kristiansund. Etter paraden blir det samling i Caroline kino, der det blir åpningsshow.

Og i dagene fremover får man høre historiene til fotografene, om legendene og historiene rundt fotografiene.

Dette er historier rundt det å ta bilder og rundt det å være mennesker i verden. Det handler mindre om blenderåpninger og lukkertider, smiler Williamsen.

En av fotografene som deltar er George Hallett fra Cape Town. Han forteller historiene om fotografiene fra apartheid-tidens Sør-Afrika. Senere var han tett på Nelson Mandela, og fulgte utviklingen mot demokratiet.

Temaet ble svært aktuelt da Nelson Mandela døde i høst. Vi har besøk av folk som var med på hele utviklingen i Sør-Afrika. Her er også unge sørafrikanere som har vokst opp etter at apartheidregimet falt.

Du kan se hele programmet til Nordic Light her.