Hvorfor feirer vi Olsok?

På dagen i dag i 1030 mistet Olav den Hellige livet i slaget ved Stiklestad. Det har med tiden blitt tradisjon å feire denne milepælen for kristningen av Norge.

Olav den Hellige

Olav den Hellige, bilde fra Överselö kyrka

Foto: Wikipedia / CC

Olav Haraldsson eller Olav den Hellige skulle med sin kongshirde nedkjempe den såkalte bondehæren.

Ifølge Snorresagaen var Olav den Helliges hær omlag halvparten så stor bondehæren. Olav den Hellige ble omringet av sine fiender, og i Snorresagaen sies det han ble drept av tre sår påført av tre sår påført av Torstein Knarresmed og Tore Hund.

Lyste i mørket

Olav tapte slaget, men hans martyrdød gjorde han til en helgen.

St. Olav

St Olav fra Austevoll kirke i Sunnhordland fra ca 1450.

Foto: Wikipedia / CC

Det sies at liket lyste i nattemørket, at hår og negler fortsatte å gro, og at det sprang opp en kilde der de gravla ham. Mange ble helbredet i kontakt med denne kilden. Det var over den Nidarosdomen ble bygget.

Milepæl for kristningen av Norge

Kapellan Knut Bjune ved skal i dag holde gudtjeneste i Borgund kirke i Ålesund, påfulgt av rømmegrøt på Sunnmøre museum. Bjune sier Olavs død var en viktig hendelse for kirka.

- Dette har å gjøre med kristningen av Norge, så for kirken er dette en viktig feiring og en markering av en viktig milepæl for kristningen av Norge, og at kristendommen ble en viktig del av den norske kulturen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Borgund kirke.

Borgund kirke i Ålesund

Foto: Janne-Marit Myklebust

Utfordring for kirken

Han sier det er en utfordring for kirken at mange ikke vet hvorfor man feirer Olsok.

- Det som er viktig i vår sammenheng er at han led martyrdøden. Det er en utfordring for kirken at man fjerner seg fra det opprinnelige innholdet i de gamle kirkelige festene, sier Bjune.

Kapellanen Bjune tror derimot trenden kan snu, og at flere vil være interessert i å lære seg mer om kristne tradisjoner. Dette som en følge av økt innflytelse fra andre kulturer.

- Det økte innslaget av minoriteter blir kanskje flere bevisste på våre egne tradisjoner. Jeg tror denne feiringen kan få større betydning etter hvert, fordi vi er bevisste på røttene våre.

Andakt: Olsok og jubileum

Les mer om Olav den Hellige på Wikipedia

Hva betyr Olsokfeiringen for deg? Diskuter her!