NRK Meny
Normal

Hvor er jeg egentlig?

Et mindretall av dem som ringer luftambulansen i Ålesund vet nøyaktig hvor de befinner seg. Trenger du hjelp, kan det å ha de korrekte koordinatene være avgjørende.

Luftambulanse Trollheimen

Har du de nøyaktige koordinatene, kan ambulansehelikoptrene finne deg raskere.

Foto: Privat

Sigurd Heian

– Man sparer en god del tid på å finne frem når vi får de nøyaktige koordinatene, sier overlege ved luftambulansen i Ålesund, Sigurd Heian.

Foto: Privat

– Vi merker veldig stor forskjell hvis folk har koordinater, det er det ingen tvil om. Da vet vi raskere vet hvor vi skal, sier Sigurd Heian, overlege ved luftambulansen i Ålesund.

Tusenvis av nordmenn er på fjellet nå i påsken. Enten ute på tur eller på en hytte uten adresse. Skulle det skje en ulykke, og luftambulansen må rykke ut, er det derfor viktig at man kan forklare hvor man befinner seg.

Akkurat det kan være vanskelig dersom man ikke vet GPS-koordinatene.

Riktige koordinater kan redde liv

Ifølge en undersøkelse MMI har utført for Norsk Luftambulanse synes 62 prosent at det er vanskelig å forklare veien til hytta, noe som kan gjøre jobben komplisert for luftambulansen.

Nå oppfordrer derfor Norsk Luftambulanse hyttefolk til å laste ned en nødplakat med hyttas nøyaktige posisjon. Den kan henges på veggen, slik at alle i familien lett kan forklare hvor man er. Noe som kan redde liv når det står om minutter.

Overlege Heian er enig i at det lønner seg å være forberedt før man drar på hytta eller ut på tur.

– Man sparer en god del tid på forklaring når man har en slik plakat eller ved å laste ned en app som viser koordinatene, sier Heian.

Har blitt bedre

Å finne frem til hytter et godt stykke fra urbane strøk eller lokalisere folk som

Lufttransporten ble raskt tilkalt

Ofte må personell om bord i luftambulansene jobbe med å finne riktig posisjon mens de er på vei ut.

Foto: Tore Ellingseter / NRK

befinner seg langt inne i fjellheimen har blitt lettere med årene, ifølge Heian.

– Vi merker veldig stor forskjell hvis folk har koordinater, det er det ingen tvil om.

Sigurd Heian, overlege ved luftambulansen i Ålesund

For Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK) har mulighet til å sette inn punkter i sitt elektroniske kartverk når de får muntlig forklaring fra en innringer. På den måten får de opp en sannsynlig plassering. Likevel kan det til tider være vanskelig å finne frem, forteller Heian.

– Vi jobber ofte med å finne riktig posisjon mens vi er på vei ut, sier han.

Samtidig mener han det har blitt bedre enn før, og at luftambulansen stort sett alltid finner frem selv om de noen ganger må lete en del.