Hopp til innhold

Blokkerende høytrykk og vær i vranglås

På barneskolen lærer alle at sola varmer opp vannet, som fordamper, går opp i lufta og kommer ned igjen som regn. Men nå blir det bare tørrere og tørrere. Hvor blir det da av vannet?

grå sommer

Vanligvis kommer det lavtrykk inn mot Sør-Norge fra Atlanterhavet om sommeren.

Foto: Funchye / flickr

– Reiser det fordampede vannet med luftstrømmene og bøtter ned i hodet på folk et annet sted, som i USA for eksempel?

Meteorolog Frode Hassel trekker på smilebåndet.

– Nei, det er ikke slik det fungerer, sier han.

Luften ligger stille

For grunnen til at vannet som fordamper i liten grad kommer ned igjen i sommer er ikke at vannet har reist et annet sted. Det er lufta som står stille, forklarer han.

– For at vanndampen skal kondenseres, altså bli til vanndråper igjen, må luften presses høyt nok opp i atmosfæren, slik at den kjøles ned, sier Hassel.

Frode Hassel

– Det har ligger et høytrykk her og sperret for lavtrykkene, forklarer Hassel

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Det skjer når det kommer lavtrykk. Nå har vi derimot hatt stabile høytrykk lenge og da ligger luften mye i ro nede ved bakken.

– Da blir ikke luften nedkjølt og vi får ikke regn.

Lavtrykk i vranglås

Vanligvis kommer det lavtrykk inn mot Sør-Norge fra Atlanterhavet om sommeren. Men i år har lavtrykkene fra Atlanteren gått mye lenger nord enn de pleier, forbi Europa og mot området rundt Svalbard, forteller meteorologen.

– Det har ligger et høytrykk her og sperret for lavtrykkene. Hvorfor det blir slik er litt vanskelig å forklare, men man kan si at det virker som om det har gått litt i vranglås. Vi meteorologer kaller det for blokkerende høytrykk.

– Så områdene rundt Svalbard har fått det sommerregnet vi pleier å ha?

– På en måte, det området har fått lavtrykkene og da mer regn. Men de har ikke får vannet som har fordampet her, sier Hassel.

Brunsvidd jorde i Ringebu under tørka 2018

Brunsvidd jorde i Ringebu under tørka 2018

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ikke mer å fordampe

At lavtrykkene går forbi oss gjør altså at luften blir liggende stille. Fordampet vann flytter seg også noe, om enn ikke til andre deler av kloden.

– Vannet fordamper fra et stort område, men regnet kommer gjerne ned veldig lokalt. Det gjør at noen områder blir svært tørre. Nå er det heller ikke så mye fordamping fra bakken mange steder, rett og slett fordi det er helt tørt, sier Hassel.