Hopp til innhold

Drar til fjells for å få hvit jul

Langs kysten er det knapt en snøflekk å se. I stedet er det kraftig vind og regn som herjer. Da er det flere som trekker til hytta på snødekte fjell for å sikre julestemningen.

Familien Hoel på hytta

HYTTEKOS: Familien Hoel Alnes har dratt til hytta på Bjorli for å finne snø og julestemning. F.v. Sandra, Runa, Ola Rune og Martinus.

Foto: Sandra Hoel/PRIVAT

Anne Vatne mned hunden på hytta

SNØ: Anne Vatne har funnet snøen på hytta. Hjemme på Vatne er det ikke snø å finne.

Foto: Anne Vatne/PRIVAT

Meteorologene sier at det ikke engang er vits å gå ut av huset 1. juledag, og allerede på julaften blåser det kraftig og regner over store deler av vestlandet.

Derfor er det flere som reiser opp i høyden og søker etter en hvit jul på hytta på fjellet. Blant dem er Anne Vatne, som feirer jul på Bjorli i Oppland sammen med familien.

– Alle drømmer om en hvit jul, og i år er vi fem stykk sammen på hytta. Mannen min er vanligvis brøytevakt, men det var ikke noen fare for at det skulle komme mye snø hjemme i år, forteller hun.

– Her på hytta kom det ti centimeter snø i natt, og i slalåmbakken er det kjempegode forhold, legger Vatne til.

– Her blåser vi ikke vekk

Hytta til Hoel-familien

SNØ PÅ HYTTA: Hunden Imir springer ivrig rundt i snøen foran hytta til familien Hoel Alnes.

Foto: Sandra Hoel/PRIVAT

Ikke langt unna, i en annen hytte på Bjorli, har familien Hoel Alnes tatt plass. Sammen har Sandra og Ola Rune to barn på fire og sju år, og alle fire var enig om at de ville feire jul på hytta.

– Vi vil ha en hvit jul, også er det opplett her i tillegg. Vi blåser ikke vekk her, som vi ville gjort hjemme. Dessuten forbinder ungene jula med hytta. Her er det deilig og avslappende, mener Sandra Hoel.

Og selv om julen blir feiret oppe på fjellet, skiller den seg ikke ut fra en julefeiring hjemme på Alnes på Sunnmøre.

– Vi skal ha tradisjonell, sunnmørsk julemat, og både svineribbe og fåreribbe, smetter Ola Rune Alnes inn fra bakgrunnen mens kona snakker med NRK. De har også observert at flere andre har tatt plass i hyttene i området rundt.

– Snø hører jula til

Ingvild Lundberg Bakke

TURISTFORENINGEN: Ingvild Bakke mener også at snø hører til når det er jul.

Foto: Privat

For en hvit jul på en hytte er veldig populært, kan kommunikasjonsrådgiver i Den Norske Turistforening, Ingvild Bakke, bekrefte.

– Det er mange som vil feire jul på fjellet. Vi har en betjent hytte som er fullbooket på julaften, og vi har også flere ubetjente hytter som turgåere kan bruke. Hyttene er åpen for alle og er man heldig kan man få en hytte i jula helt for seg selv, sier hun.

Hun støtter teorien om at folk rømmer vekk fra regnet og til mer snødekte områder.

– Det er dårlig med snø de fleste steder i landet og da må man på fjellet. Jeg skal hvert fall på fjellet i løpet av jula. Snø hører jula til, konkluderer Bakke.