NRK Meny
Normal

Hvilke farger er best på bosslokka?

Det går mot at det blir fargen på lokka som skiller de nye bossdunkene til ÅRIM fra hverandre.

Søppeldunker

Om vel ett år får mange kunder i ÅRIM 4 dunker å forholde seg til.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

ÅRIM må snart bestemme seg for hvilke farger det skal være på de nye søppeldunkene som skal ut til de første kundene på nyåret.

Fra 2 til 4 gråe dunker

Kommunikasjonsansvarlig Ingeborg Ukkelberg tror selve plastdunken blir mørk grå slik de er i dag. Fra årsskiftet starter utplasseringen av to nye dunker til husstandene i de 12 ÅRIM kommunene på Sunnmøre og Vestnes. I dag har de en for restavfall og en for papir. På Facebook-sidene til NRK Møre og Romsdal har mange tatt til orde for at det blir for mange dunker å holde styr på, mens andre mener det er bra.

Noen av de eldste papirdunkene fra 1994 er helt blå, men de nyeste er grå med blått lokk.

– Vi har vel egentlig bestemt oss for at vi skal kjøre videre med grå dunker fordi de glir fint inn. De er nøytrale og går i ett med asfalt og fjell og mange husfarger og det er viktig. Da slipper vi visuell forurensing, sier Ukkelberg.

Ingeborg Ukkelberg

Ingeborg Ukkelberg i ÅRIM satser på at det blir ulike farger på lokka til bossdunkene som skal skille dunkene fra hverandre

Foto: PO Dybvik, PO.Dybvik

Fargen på lokka skal skille

ÅRIM har bestemt at kundene nå også skal sortere matavfall og glass og metall i nye egne dunker. Kundene til ÅRIM har etterlyst mere sortering i lang tid og nå kommer det. Fra årssskiftet begynner utplasseringen og det betyr at folk må berekne mere plass. De 4 dunkene vil trenge cirka 2,5 meters bredde.

Glass- og metallavfallsdunk

Glass og metall dunken kan få en slik oransjfarge som på denne plakaten

Foto: Torild Øvrelid

For å skille de fire dunkene fra hverandre planlegger ÅRIM å ha ulike farger på lokka.

– Vi tenker oss at de nye matavfalldunkene skal få grønne lokk, mens glass- og metallavfallsdunkene kan få lokk i en oransj farge, forteller Ukkelberg. De andre vil vi beholde som i dag det vil si blått lokk for papir og grått for restavfallet.

Hun forteller at de fire fargene går gjen mange andre steder i landet og gjør at folk etterhvert lærer seg hvilket avfall som skal hvor.