Den mykje omtalte kvalen i Tomrefjord i Vestnes er no død på land i Fiksdal.
Foto: Annlaug Gjerde

Hval skylt i land i Fiksdal

Oppsummert

En hval ble søndag 28. juni skylt i land i Fiksdal i Tomrefjorden.

 • Kvalen blir fjerna

  Kvalen som nokre dagar har ligge i fjøresteinane i Vestnes blir fjerna i 18-tida i ettermiddag. Kystvakta kunne ikkje ta oppdraget før 9.juli, og på grunn av forrotninga blei det for lenge å vente. Ordførar Geir Inge Lien seier eit lokalt firma skal slepe kadaveret forbi Storegga.

 • Hvalen i Fiksdal driver vekk

  Hvalen som lå strandet i Fiksdal i Vestnes, driver innover i fjorden. Snart treffer den land inne i bukta ved Langneset. Det forteller grunneier Annlaug Gjerde. Når tidevannet eller vinden snur kan hvalen drive i en annen retning. Hvalkadaveret er så stort at kommunen ikke har utstyr til å fjerne det selv. I går ble det kjent at hvalen skulle fjernes 9. juli, men nå har kadaveret svulmet opp og driver vekk. Ordfører i Vestnes kommune, Geir Inge Lien, sier at det jobbes på spreng for å få fjernet hvalen så fort som mulig. – Den kan ikke drive rundt i fjorden.

  Hval i Tomrefjorden
  Foto: Tormod Brekke Øye
 • Mange vil se hvalen

  Fiksdal i Vestnes har plutselig fått en ny turistattraksjon. Flere hundre mennesker har søndag dratt til Fiksdalsstranda for å se og kjenne på den 18 meter lange døde hvalen.

  Stranda kval i Fiksdal
  Foto: Tore Ellingseter / NRK
 • – Ser ut som et fly

  Grunneier der den døde hvalen er skyld i land, Annlaug Gjerde, ble varslet i syvtida i morges. Hun har selv vært nede og sett på hvalkadaveret. – På avstand ser du den i profil og da ser det nesten ut som et fly som har stranda der, for den er så enorm, sier Gjerde. Hvalen har vært i fjorden siden den ble reddet jonsokaften og har nesten blitt en attraksjon, forteller hun. – Det var veldig trist at det skulle ende slik.