Hopp til innhold

Er det flaut å spørre hva parlamentarisme er?

Før valgresultatene er klare og spenninga fortsatt dirrer blant politikere på jakt etter en stortingsjobb kan det være greit å vite hva enkelte ord eller uttrykk egentlig betyr.

Trond Vestre

NRK Møre og Romsdal har egen politisk kommentator. Før kveldens valgsending har vi latt han snakke om de politiske ord og uttrykk det er litt flaut å spørre om.

Foto: Erik Hattrem

Kveldens valgsending fra Møre og Romsdal vil inneholde politikere som snakker om ting som ikke alltid er like lett å skille mellom, eller helt forstå.

Vi har derfor grepet tak i den nye, grå dressjakka til vår politiske kommentator, Trond Vestre, for å la han si på enklest mulig måte hva enkelte uttrykk egentlig betyr.

Parlamentarisme

– Kjernen i parlamentarisme, er at en regjering sitter til den ikke lengre har tillit blant flertallet i stortinget, sier NRKs valgkommentator.

Flertallsregjering

– Flertallsregjeringer har flertall i stortinget, en mindretallsregjering er den regjeringen man best kan leve med. Altså den regjeringen som er best egnet til å forhandle seg frem til ulike løsninger i stortinget. Den sitter til den ikke lengre har tillit, sier Vestre.

– Norge har det vi kaller en negativ parlamentarisme. Regjeringen sitter ikke basert på tillit, den sitter basert på fraværet av mistillit, sier kommentatoren.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat 2013 for Møre og Romsdal» i nytt vindu

Sperregrensa

– Sperregrensa er slik at et parti må ha fire prosent oppslutning for å få utjevningsmandater. Er du på 3,9% får du kanskje bare ett distriktsmandat, får partiet fire prosent eller mer, kan partiet øke på med kanskje fire-fem mandater til, sier han.

Utjevningsmandat

– Et utjevningsmandat er kommer som resultatet av overskuddsstemmene til et parti. Det ligger et komplisert regnestykke bak hvordan disse mandatene fordeles, forteller Trond Vestre.

Er det andre politiske uttrykk du mener er kompliserte og vanskelige å forstå. I hele kveld kan du spørre oss på Twitter eller Facebook. Dine bilder deler du med oss på Instagram.

Lurer du på hvordan valgsystemet fungerer? Her kan du få en enkel innføring med NRKs grafikk. Av Ronny Brede Aase, Renate Rognan og Ola Nymo Trulsen.

Slik fungerer valgsystemet