NRK Meny
Normal

Hustad fengsel utvider

Det er et skrikende behov for varetektsceller i Møre og Romsdal. Derfor utvider Hustad fengsel med sju celler med høy sikring. Ombyggingen starter om få uker.

Hustad fengsel i Fræna

Hustad fengsel i Fræna utvider med sju celler med høy sikkerhet.

Foto: Roar Halten / NRK

180 personer står i soningskø i Møre og Romsdal. De fleste har åpen soning, men de mer alvorlige dommene må sones på lukka avdeling i høyrisikoceller.

Den lange soningskøa og stort behov for varetektsceller gjør det viktig å få nye høgrisiko soningsceller.

– Det er først og fremst viktig at den om skal sone, får sonet straffen sin så fort som mulig etter lovbruddet slik at man får gjort opp for seg, sier fengselsleder Frode Erlandsen.

Nye celler til høsten

Frode Erlandsen, fengselsleder Hustad

Nye høgrisikoceller på Hustad i Fræna frigir kapasitet til å ta unna soningskøa, sier fengselsleder Frode Erlandsen

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

I tillegg til lang soningskø er behovet stort for varetektsplasser med høy sikkerhet, ifølge Erlandsen.

– Politiet gjør en effektiv jobb og det gjør at behov for varetektsplasser er stort, i påvente av at etterforskning og eventuell rettssak skal skje. Det gjør at fengslene har en underkapasitet.

Hustad fengsel består av en lukket og en åpen avdeling. I dag er det 53 soningsplasser på Hustad. 32 av dem på åpen avdeling utenfor gjerdet og 21 plasser på lukka avdeling.

I løpet av høsten står sju nye soningsceller på lukka avdeling som er klare til bruk.

– Politiet leter med lys og lykter etter varetektsplasser i region Vest som Hustad fengsel tilhører. Enhver kapasitetsøkning vil øke den generelle kapasiteten, sier Erlandsen.