Hopp til innhold

Flere tonn tung stein dundret ned rett ved huset: – Vi har hatt utrolig flaks

Familien lå og sov da de ble vekket av politiet og fikk beskjed om å evakuere. – Jeg fikk sjokk da politiet kom på døra, sier Caroline Good.

Steinsprang ved Glomset

Dronefoto av stedet der en stor steinblokk falt ned foran et hus. Foto: Kristoffer Antonsen / Kvass

Tobarnsmora er onsdag på jobb som om det skulle vært en helt vanlig dag. Men det er det ikke. For familien fikk en dramatisk start på dagen.

Caroline Good

Caroline Good er onsdag på jobb i barnehagen der hun jobber.

Foto: Marius André Stenberg / NRK

Mannen til Caroline Good, som åpnet døra, skjønte først ikke hvorfor politiet ville at de skulle forlate huset. Men så ble de gjort oppmerksomme på den store steinen.

– Det var ikke mange meterne fra stua vår, sier Good.

Bilist varslet politiet

Politiet hadde blitt varslet av en bilist som måtte stoppe oppe på fylkesveien mellom Magerholm og Valle på Sunnmøre. Der sperret et tre og flere steiner veibanen. Bilisten ringte politiet som sendte en patrulje til stedet.

Steinsprang ved Glomset

Blokka er nesten like stor som en bil og ligger rett utenfor huset til familien.

Foto: Marius André Stenberg / NRK

– Ved en parallell vei ned til et boligfelt oppdaget de en stor stein like ved et hus, sier operasjonsleder Ragnvald Rasmussen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Steinen veier flere tonn og havnet like ved inngangspartiet av huset til familien.

Steinsprang ved Glomset

Steinblokka har rast ned og hoppet over veien og autovernet før den stanset opp rett utenfor husveggen.

Foto: Kristoffer Antonsen

Fikk beskjed om å forlate huset

Politiet ga familien beskjed om å forlate huset så fort som mulig.

– Vi vekte barna, tok med hunden, og dro.

De som bor i husene i nærheten ble også varslet, men de ble ikke evakuert.

Skade på en av bilene som sto parkert utenfor huset

Den ene bilen som stod parkert utenfor huset har fått skader i raset.

Foto: Marius Andre Jenssen Stenberg / NRK

Good og familien fikk tilbringe natta hos svigerforeldrene som bor like ved. Onsdag morgen ble barna deres sendt på skolen i pysj og uten skolesekk.

– Vi ville ikke ta noen risiko ved å gå inn og hente ting før vi vet det er trygt, sier Good.

– Vært ustabil lenge

Geolog Torkild Åndal i Statens vegvesen har onsdag studert rasstedet og forteller at raset har løsnet femti til hundre meter over fylkesveien som går på oppsiden av huset til familien. Han mener steinblokka har vært ustabil lenge.

Hus evakuert etter ras på Glomset

SPERRET: Vegvesenet har satt opp sperringer på begge sider av området der huset ligger.

Foto: Marius Andre Jenssen Stenberg / NRK

– Dette er en blokk som har hengt på nåde på undersiden av et heng. Den har ikke støttet opp andre steiner. Denne har lagt på vippen ei stund, sier Åndal.

Blokka som har løsnet er ca. tre til fem kubikkmeter stor og har hoppet over autovernet og har havnet nede ved husene som ligger ti meter nedenfor veibanen.

Går mye steinsprang i området

Torkild Åndal

Geolog i Statens vegvesen, Torkild Åndal sier at dette er et område med mye steinsprang.

Foto: Marius Andre Jenssen Stenberg / NRK

Geologen mener nå at rasfaren er mindre enn den var før den store steinblokka raste ut og tror ikke det er fare for flere ras fra akkurat det samme området. Han har også fått bekreftet at noen andre blokker oppe i fjellsida, som kunne se litt utrygge ut, ligger stabilt til på en fjellhylle. Men området er kjent for å være ustabilt.

– Det har gått jevnt med steinsprang i dette området. Denne strekningen er ikke den beste vi har i fylket. Man kan aldri si at denne strekningen er helt trygg, sier Åndal.

Det er flere store steinblokker i området som etter hvert vil løsne. Men geologen vet ingenting om når dette kan skje.

Betyr det at det bør settes inn sikringstiltak?

– Vi gjør slike tiltak langs hele denne veistrekningen her. Det er mindre tiltak for å øke sikkerheten for at det ikke skal ligge steiner og trær i veien. Det er en uoversiktlig og svingete veistrekning, der fartsnivået er høyt, så det at det kan ligge ting i veibanen her utgjør stor trafikkfare, sier Åndal.

Skal vurdere om det er trygt å bo der

Det er forskjellige krav som gjelder for vei og bebyggelse. Derfor er det Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som må vurdere om det er trygt for familien å flytte tilbake. De har onsdag vurdert bilder de har fått inn fra rasstedet.

Geolog i NVE, Odd Are Jensen, sier at de i samråd med Skodje kommune har bestemt seg for å leie inn en geolog fra Multiconsult. Geologen konkluderte onsdag ettermiddag med at det var trygt å oppheve.

– Det er ikke fare for at det vil løsne mer på kort sikt, men på lang sikt må det sikres her, sier ordfører Dag Olav Tennfjord (H).

Familien håper de får flytte hjem

Carloline Good

Caroline Good og familien vet foreløpig ikke når de kan få flytte hjem.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

Caroline Good og familien kan dermed flytte hjem, og sønnen i huset, som har bursdag, kan endelig få bursdagsgaven sin også. For den rakk de ikke å få med seg da de fikk beskjed om å evakuere.

– Det ble en minnerik bursdag. Vi vil ikke glemme den.

– Tror du dere vil sove godt om natta?

– Ja, det er jo den fineste plassen på jord. Det er der vi vil bo. Men man må jo alltid ha dette i bakhodet. Det er slik naturen er.

– Stoler du på konklusjonen til NVE?

– Ja, vi må jo det.

Vegen var stengt

Tre over veien ved Glomset

Det er ikke mye stein som ligger igjen på veien. Der ligger det igjen et tre som har blitt tatt av steinen på veien nedover.

Foto: Marius Andre Jenssen Stenberg / NRK

Fylkesvei 656 mellom Magerholm og Valle i Skodje ble onsdag ettermiddag klokka 15 åpnet forbi rasstedet. Da hadde Statens vegvesen fått ryddet veien og lagt ny asfalt på deler av veien som fikk skader da steinblokka raste ut.

Glomset i Skodje