NRK Meny
Normal

Hurtigruten må ikke til Flatholmen likevel

Etter konflikten mellom Ålesund havn og Hurtigruten ble det bestemt at hurtigruteanløpet måtte flyttes fra Ålesund sentrum til Flatholmen i mars. Det er nå satt på vent.

MS Trollfjord

KRANGEL: Hurtigruten og Ålesund havn vil fortsette forhandlingene, og anløpet blir ikke flytta til Flatholmen, nord for Ålesund sentrum, likevel.

Bakgrunnen for flyttinga var at Hurtigruten blant annet ikke vil betale leie for det nye venterommet på Skansekaia. Ålesund havn og Hurtigruten har vært i full krangel om avgifta. Partene har ikke kommet til enighet, men åpner for at skipet får legge til på den nye terminalen på Skansekaia i tiden fremover.

Forhandler videre

Eva Vinje Aurdal

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), møtte Hurtigruten i Oslo torsdag.

Foto: Terje Reite / NRK

Torsdag var ordfører Eva Vinje Aurdal i Oslo for å møte ledelsen i Hurtigruten. Med seg hadde hun havnefogd Ole Christian Fiskaa og lederen for havnerådet Anne Berit Støyva Emblem.

– Det var et konstruktivt og positivt møte. Vi har etablert et godt klima for videre forhandlinger, forteller Aurdal til NRK torsdag kveld.

Hurtigruten får legge til ved Skansekaia frem til forhandlingene kommer i gang.

Hun forklarer at de er enige om målet. Ålesund trenger Hurtigruten og de trenger Ålesund. Det var ikke meningen å komme frem til en løsning i dagens møte.

– Videre vil begge partene forhandle om hva som er mulig. Det er ikke å legge skjul på at det har vært en konflikt. Nå er vi enige om at vi legger alt gammelt bak oss, og starter på nytt.

Krangel

Anne Berit Støyva Emblem

Lederen for havnerådet Anne Berit Støyva Emblem var med på møtet i Oslo torsdag.

Foto: Trond Vestre / NRK

Krangelen har handla om leieprisen på passasjerfasilitetene på Skansekaia. Ifølge Hurtigruten koster det totalt 414 000 kroner i året, som kommer på toppen av de 3,5 millionene som de betaler i dag. Hurtigruten ønsker å bruke havna uten disse fasilitetene, men det lar seg ikke gjøre, har Ålesund havn tidligere sagt.

– Hurtigruten har ikke lempet så veldig på sine krav. Men vi skal gjennomgå alt på nytt, så får vi håpe at vi kommer frem til en god løsning i relativt nær fremtid, sier ordføreren etter møtet.

Ålesund kommune har delegert drifta av havna til havnerådet og havnestyret. Lederen Anne Berit Støyva Emblem forteller at Hurtigruten får prøve ut bygget som de så langt ikke vil betale leiekostnader for.

– Sikkerhet for turistene er viktig for oss, og å sende de til Flatholmen vil medføre en del sikkerhetstiltak. Og vi syns det er bedre at Hurtigruten derfor får bruke fasilitetene på Skansekaia så lenge, sier hun.

NRK har ikke lykkes i å nå Hurtigruten torsdag kveld.