Hopp til innhold

Hurtigrute-kontrakten er signert

Statsminister Erna Solberg var i dag på Kleven Verft i Ulstein da avtalen om å bygge to nye hurtigruteskip, med mulighet for bygging av ytterligere to skip, ble signert. – Dette er en bra dag for hele kyst-Norge, sier statsministeren.

Erna Solberg overser kontraktinngåelsen mellom Hurtigruten og Kleven

Her signerer Daniel Skjeldam, konsernsjef i Hurtigruten og Ståle Rasmussen i verftsselskapet Kleven kontrakten.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

Med statsministeren tilstede markerte Hurtigruten og Kleven Verft torsdag den historiske milliardkontrakten om bygging av inntil fire nye skip.

Helge Gjerde i Rolls Royce, Erna Solberg og Ståle Rasmussen

Helge Gjerde i Rolls Royce

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

– Det er en tøff periode fremover for mange innen den maritime næringen, men dette er en bra dag. Best for Rolls Royce og for Kleven, men det er også en bra dag for hele kyst-Norge, sa statsminister Erna Solberg under markeringen.

– Viser at næringen er konkurransedyktig

Kleven verft vant den internasjonale konkurransen mot 11 andre verft. Solberg synes at det er et godt tegn at et norsk verft skal bygge skipene.

Statsminister Erna Solberg

Statsministeren sier at det er gledelig at skipene skal bygges på et norsk verft.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Denne kontrakten viser at det er stort håp for norsk skipsindustri i andre markeder enn oljen, og at de som er konkurransedyktige, kan komme inn i andre viktige markeder. Kompetansen kan brukes på flere områder og man kan bygge andre ting enn det som har vært hovedtyngden tidligere, sier Solberg.

Det var en gledens dag på Kleven verft i Ulsteinvik i april da det ble kjent at de kan få den største kontrakten i verftets historie. Administrerende direktør er glad de nå har kontrakta i boks.

Den nye hurtigruten

Slik vil de nye skipene se ut.

Foto: Illustrasjon Kleven

– Dette er veldig kjekt. Dette er en prosess som har vart en god stund. Vi har jobbet sammen med Rolls Royce design og etter en lang prosess er nå kontrakta her, sier administrerende direktør i Kleven Verft, Ståle Rasmussen.

– Milepæl

Hurtigruten sier at kontrakten, som er den største i Hurtigrutens historie, er en milepæl både for Hurtigruten, norsk reiselivs- og skipsindustri.

Erna Solberg sammen med Kleven og Hurtigruten

Ståle Rasmussen viste statsminister Erna Solberg rundt på Kleven verft sammen med Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

– Denne investeringen handler om mer enn nye skip. For Hurtigruten handler dette om hvilket enormt potensial som ligger i reiseliv, en av de internasjonale industriene med størst vekst. Samtidig vil skipene vise at Norge er en av verdens fremste verftsnasjoner, sier Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam.