Hundre års venting over for MFK

Det er stille i gatene i Molde, men under overflaten ulmer det. Alle puber og utesteder er beleiret av horder av blåkledde supportere. De fleste menn.

Ottar Kvalheim

LES OGSÅ:

Felles for alle er en udiskutabel tro på at Møre og Romsdal i kveld, for første gang i historien skal få en seriemester i fotball. Ute i gata i Molde plasker regnet ned, og det er lite som vitner om at tidenes viktigste fotballkamp i Molde ser to timer unna.

Strømmer til Molde

Det er stappfullt på 14:30 ferga fra Vestnes til Molde. Fra alle kanter av fylket strømmer folk til for å være med på Møre og Romsdals første seriegull i fotball.

Fylket har fostret fotballproffer på samlebånd de siste 20 årene. Kjetil Osvold, Øyvind Leonhardsen, Arild Stavrum, Kjetil Rekdal, Trond Andersen, Magne Hoseth, Bjørn Helge Riise, Jan Åge Fjørtoft, John Arne Riise, Petter Rudi, Ole Bjørn Sundgot.

Vi kan sikkert nevne flere, men størst av alle er Ole Gunnar Solskjær.

Det måtte en hjemvendt sønn til å forene fylket. Kristiansunderen Solskjær er i ferd med å bli profet i nabobyen Molde, og på sidelinjen står Sunnmøringene stum av beundring for naboen i nord. Om ikke alle, men veldig mange unner romsdalingene denne seieren.

Nervøs stemning

På supporterpuben til Molde på Hotel Alexandra, hersker det en lett nervøs stemning. Det er nesten for godt til å være sant at klubben i sitt 100-årsjubileum skal klare det som alle drømmer om. Seriegull.

Supportergjeng på pub

KLAR FOR KAMP: Fra venstre Tron Solli, Stig Løseth, Frank Rødseth, Jørun Brøste, Preben Rokstad og Ottar Kvalheim.

I en mørk krok sitter en god samling med mannfolk. Felles for alle er at de heier på Molde. Men der slutter også likskapen. En er fra Rauma, en fra Måløy, en er bosatt i Bergen og har kjørt hele dagen for å nå kampen. Men Molde har forent dem.

– Strømsgodset er ikke noe gresslag, det kan bli viktig i dag, uttaler den ene.

Gjengens «leder» Ottar Kvalheim viser stolt frem sin nye drakt. Gulldrakt med påskriften «Seriemester 2011»

– Jeg er så sikker på seier i dag! Dette roter vi ikke bort, sier han. Et par av kompisene virker en tanke betenkt, men trøster seg med at de tross alt har tre matchballer, og at dette drar MFK i land, enten i dag eller neste helg.

– Dersom dere taper da?

– Er ikke tema her hos oss, skyter den ene inn.

Etter en rask rådslagning rundt bordet viser det seg at fem av seks ikke skal på jobb i morgen, og blir det tap så havner de nok på en pub i Molde for å døyve smerten.

Storsinn til Aalesund

Det prates høyt om fotballmirakelet fra Møre og Romsdal rundt bordet.

– Tenkt. Her er vi 240.000 innbyggere, så tar vi både serien og forhåpentligvis cupen. Det er ganske sterkt!

I et øyeblikk avslører Molde-patriotene at de føler litt stolthet for AaFK også, selv om det sitter langt inne å innrømme det.

Men på en dag som dette da Molde kan ta Møre og Romsdal første seriemesterskap gjennom tidene, i Molde FKs 100 år, så sender gjengen en lykkeønsking sørover, og nordover.

– Vi unner AaFK cupgullet, og vi håper Kristiansund kommer seg opp i 1. divisjon. Og ikke minst Hødd. De har virkelig prestert godt i år, innrømmer gjengen.

På TV-skjermen ruller Leeds-Cardiff. Cardiff leder 1–0 og Ottar Kvalheim skifter fra Leeds-skjorte til Moldes skjorte nr. 10, Magne Hoseth.

Nå starter festen! La oss håpe de ikke ender i en skikkelig bakrus.