Hopp til innhold

Hun går på feil buss nesten hele tiden

Svaksynte Kari Wiik i Ålesund starter og avslutter jobbreisa med å gå på feil buss. Årsak: Hun er sterkt svaksynt og ser ikke hvilken buss hun går ombord i.

Kari Wiik går på feil buss nesten hver gang hun skal gå på
Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

Kari er daglig leder ved Blindeforbundet sitt fylkeskontor i Borgundveien i Ålesund. Hun bor i Spjelkavik og tar bussen til jobben, men hver dag er det en stor utfordring å gå ombord i riktig buss.

Tar ikke busser som går på helselaget

Samme dag som vi møter Kari på jobben forteller hun at hun gikk på feil buss på Moa.

– Da jeg var ombord og hadde betalt oppdaget jeg at det var bussen som skulle til Magerholm, altså stikk motsatt retning.

– Det skjer hele tida! Nå om sommeren slutter jeg klokka 15 og da kommer det så mange busser forbi samtidig på Borgundveien at jeg ikke vet hvem av dem jeg skal gå på, sier Wiik. Det er lettere når jeg slutter 15:30 for da kommer det bare en buss, sier hun.

Mange gruer seg så mye at de ikke vil ta bussen

Blindeforbundet har i år fokus på det at blinde og svaksynte ikke finner bussen. En undersøkelse viser at 8 av10 ikke klarer å stoppe riktig buss. Mange er også redde for å rote seg bort og mange frykter at de ikke klarer å gå av på riktig sted.

Kari Wiik kan puste lettet ut: Riktig buss og sitteplass!

Kari Wiik kan puste lettet ut: Hun er ombord i riktig buss og fikk til og med sitte uten å sette seg på noen først!

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

– Det hender jo at mange også setter seg på andre passasjerer fordi de ikke klarer å se at det sitter noen på setet og det er selvsagt pinlig, forteller Kari Wiik.

Undersøkelsen viser også at bussen faktisk er det vanligste kollektivmiddelet å bruke for blinde og svaksynte.

Ungdommer fikk prøve seg som blinde

Tre ungdommer ved Helse- og oppvekst ved Fagerlia videregående skole i Ålesund ville finne ut hvordan det var å være svaksynt i Ålesund. De fikk låne svært sterke briller av Kari Wiik og la ut i byens gater.

Natalie Hauge fikk låne svært sterke briller for å prøve å være svaksynt

Natalie Hauge ved Fagerlia vgs fikk låne svært sterke briller for å se hvordan det er å være svaksynt i Ålesunds gater.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

– Det var som om IQ'en forsvant, sier Natalie Hauge, Iris Wadseth og Malin Aakvik. Vi ble uvel og fikk hodepine og hørte plutselig veldig godt. Vi kom fort frem til at det er MYE som kan gjøres for å legge forholdene bedre til rette, sier de tre jentene.

De kommer også med en henstilling til buss-sjåførene: Ikke kjør før passasjerene har satt seg ned og ta den tiden det trengs slik at den svaksynte kommer seg av.

Sanntidsinformasjon hjelper

De siste to årene har det skjedd mye når det gjelder informasjon ombord i bussene. Den såkalte sanntidsinformasjonen skal hjelpe passasjerene til å vite hvor de er. Toril Karlsnes Viken i Samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune jobber

Toril Karlsnes Viken

Toril Karlsnes Viken i Samferdselsavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommunen sier sanntidsinformasjonen skal bli enda bedre for de reisende, også de svaksynte

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

mye med dette og samarbeider tett med Blindeforbundet for å få vite hva de ønsker seg. Informasjonen kommer både som opprop og som skjermbilder.

– Dette skal bli enda bedre i tida fremover, men vi forstår at det er utfordrende for de svaksynte, sier Kalsnes Viken.

Vi vet jo at svaksynte sliter med å se på tavler og det er en stor utfordring, derfor jobber vi nå med apper som også kan inneholde lyd slik at det blir mulig å høre informasjonen som kommer opp på skjermen sier Toril Karlsnes Viken.