Høyre-jubel for Charles Tøsse

Charles Tøsse blir Høyres fylkesordførerkandidat ved fylkestingsvalget i Møre og Romsdal neste år.

Charles Tøsse

Charles Tøsse kan heve armene i glede som Høyres fylkesordførerkandidat.

Foto: Trond Vestre / NRK

Tøsse som har vært ordfører i Stordal siden 2003, og som representerer Høyre i fylkestinget i dag, ble valgt enstemmig og ble klappet frem av nominasjonsmøtet.

Valget av Tøsse lå i kortene etter at han hadde fått hele 27 av 31 stemmer i prøvenominasjonen.

– Stolt og rørt

– Jeg er stolt og litt rørt over å få en så overveldende støtte, men det er nå jobben begynner, sier Charles Tøsse til NRK.

– Prøvenominasjonen viser at Charles Tøsse har en støtte i lokallagene som vi knapt kan ha opplevd maken til. Han har et stort konkurranseinstinkt, han er sindig og han har lang erfaring som ordfører i Stordal, sa lederen for nominasjonskomiteen Øystein Tvedt.

På de neste to plassene var det heller ingen spenning. Monica Molvær fra Ålesund og Molde-ordfører Torgeir Dahl ble enstemmig valgt til andre- og tredjekandidat.

Torgeir Dahl er Høyres mest erfarne fylkespolitiker mens 28 år gamle Monica Molvær er uten erfaring fra fylkestinget.

Nominasjonsmøte i Møre og Romsdal Høyre

Kamp om plassene preget nominasjonsmøtet i Møre og Romsdal Høyre

Foto: Trond Vestre / NRK

Kamp om plassene

Men etter at de tre første plassene var avgjort begynte kampen om plassene. Særlig fra delegater fra Søre Sunnmøre og Nordmøre ble det gjort klart at misnøyen med lista var stor.

Argumentene var velkjente, med fokus på geografi som det ofte pleier å være på et nominasjonsmøte.

– Vi må velge våre kamper. Jeg er usikker på om dette er en kamp som nominasjonskomiteen ønsker å vinne. Vi har gode kort, men vi risikerer å spille kortene vår feil, sa Ørsta-ordfører Rune Hovde som mente at Søre Sunnmøre hadde kommet dårlig i nominasjonskomiteens forslag.

– Skal vi vinne stemmer på Nordmøre, og skal vi få oppmerksomhet i den delen av fylket, så må Nordmøre være representert blant de fem første på lista, sa Per Magne Waagen fra Tingvoll som selv var blitt foreslått på sjetteplassen.

Rødsand vant knepen seier

Torill Rødsand

Toril Rødsand blir Høyres fjerdekandidat etter kampvotering.

Foto: Trond Vestre / NRK

På fjerdeplassen ble Toril Rødsand foreslått som motkandidat til Kirsti Hammerø fra Giske som nominasjonskomiteen ønsket., Rødsand som har to perioder bak seg i fylkestinget, vant en knepen seier med 53 mot 44 stemmer og blir Høyres fjerdekandidat.

– Jeg er lettet og glad, men jeg mener også at det er fortjent med den erfaringen jeg har og det ståstedet jeg har på Nordmøre, siere Toril Rødsand.

Syver Hanken som var Unge Høyres kandidat, ble enstemmig nominert på femteplassen.

På sjetteplassen ble det igjen kampvotering mellom Per Magne Waagen fra Tingvoll som nominasjonskomiteen hadde foreslått, og Bjørn Sandnes som er ordfører i Haram.

– Veldig overrasket

Bjørn Sandnes

Bjørn Sandnes gleder seg til å bli fylkespolitiker.

Foto: Trond Vestre / NRK

Bjørn Sandnes vant en uhyre knepen seier med 49 mot 48 stemmer og blir Høyres sjettekandidat.

– Jeg er veldig overrasket. Jeg hadde håpet på en plass mellom 7. og 12.plassen så dette er veldig overraskende, sier Bjørn Sandnes som har sagt nei til gjenvalg som ordfører. etter to perioder

– Gleder du deg til å bli fylkespolitiker?

– Ja, jeg gleder meg veldig, sier Sandnes.

– Dette nominasjonsmøtet har utviklet seg til en gedigen hestehandel. Hva synes du om det?

– Jeg vil ikke kalle dette for hestehandel. Nominasjonskomiteen har ikke hatt noen enkel jobb. Her er det mange forskjellige syn på forskjellige ting. Det er dette som er politikk og demokrati. Jeg tror vi får en veldig god liste, sier Bjørn Sandnes.

En lang ettermiddag

Nominasjonsmøte i Møre og Romsdal Høyre

Det ble inngått mange avtaler under nominasjonsmøtet i Møre og Romsdal Høyre

Foto: Trond Vestre / NRK

Men det ble en lang ettermiddag under Møre og Romsdal Høyre sitt nominasjonsmøte med den ene kampvoteringen etter den andre

På sjuendeplassen ble det kampvotering mellom tre kandidater, Hareid-ordfører Anders Riise, Kirsten Gujord Meese fra Kristiansund og Per Magne Waagen fra Tingvoll.

Per Magne Waagen falt ut etter den første voteringsrunden. I den neste runden vant Anders Riise og blir Høyres sjuendekandidat.

Også på åttendeplassen ble det kampvotering, mellom Heidi Nakken som nominasjonskomiteen hadde foreslått, og som er fylkessekretær i Møre og Romsdal Høyre, og Torill Welle fra Sykkylven. Heidi Nakken fikk åttendeplassen på lista med 55 mot 41 stemmer.

På niendeplassen ble det nok en gang kampvotering, mellom Peder Gjerstad fra Rauma som er leder i Møre og Romsdal Unge Høyre, og Per Magne Waagen fra Tingvoll. Gjerstad fikk niendeplassen med klar margin.

På tiendeplassen ble det kampvotering mellom Ann-Kathrin Storøy fra Herøy, Kirsten Gujord Meese fra Kristiansund og Linda Haugan fra Sunndal. Storøy vant med klar margin.

Knut Garshol fra Kristiansund ble enstemmig nominert på 11.plassen.