NRK Meny

Hør El Cuero-brødrenes protestsang

Brødrene i El Cuero har skrevet sangen gir ut sangen «Min Hjæmby». – Sykehusstriden har tatt mye av vår tid, sier Håvard Takle Ohr.

Tommy Reite, Øyvind Blomstrøm, Brynjar Takle, Håvard Takle Ohr

Tommy Reite, Øyvind Blomstrøm, Brynjar Takle Ohr og Håvard Takle Ohr i El Cuero.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Sykehusstriden i Møre og Romsdal har skapt stor tillitskrise og splittelse i fylket. Nå har brødrene Håvard og Brynjar Takle Ohr skrevet en protestsang som heter «Min Hjæmby».

«Dem skal ta fra oss det som gir trygghet, men vi skal være sterk, vi skal slåss. Kan vi stole på dem som sitt med makta, når dem ikke har folkeskikk og vett?», synger brødrene»

– Sykehusstriden har tatt mye av vår tid og som låtskriver blir man engasjert i det som skjer rundt seg. Så det var naturlig for oss å prøve å få sagt litt om dette i musikalsk form, sier Håvard Takle Ohr.

– Ren løgn

Ifølge Håvard Takle Ohr er det ingen som har spurt brødrene om å lage sangen, det er noe de har ønsket selv.

– Det er veldig trasig det som skjer og det som har skjedd. Hele spillet rundt lokaliseringen av sykehus for Molde og Kristiansund har blitt en lite fin prosess.

Håvard og Brynjar Takle Ohr bor i Oslo og Trondheim og spiller sammen med Tommy Reite og Øyvind Blomstrøm i El Cuero. Likevel har sykehussaka skapt mange sterke følelser.

– Det er ren løgn fra høysete hold i Helse-Norge å si at det er like trygt å bo i utkanten som i de store byene. Vi kan ikke finne oss i at lokalsykehus, akuttmottak og barneavdeling legges ned flere steder. Dette er et nasjonalt problem.

Kampsang

Låten slippes i morgen, men har allerede vært spilt lokalt noen dager i Kristiansund. I helga skal brødrene synge sangen under en konsert i hjembyen.

– Dette er et litt spesielt prosjekt for Brynjar og meg. Vi har aldri skrevet en sang på vårt morsmål.

– Kan det være aktuelt å lage en plate på morsmålet?

– Det kan hende, men denne låten er noe jeg og Brynjar har skrevet som en kampsang. Overskudd av salget går til sykehussaken.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.