NRK Meny
Normal

Hør El Cuero-brødrenes protestsang

Brødrene i El Cuero har skrevet sangen gir ut sangen «Min Hjæmby». – Sykehusstriden har tatt mye av vår tid, sier Håvard Takle Ohr.

Tommy Reite, Øyvind Blomstrøm, Brynjar Takle, Håvard Takle Ohr

Tommy Reite, Øyvind Blomstrøm, Brynjar Takle Ohr og Håvard Takle Ohr i El Cuero.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Sykehusstriden i Møre og Romsdal har skapt stor tillitskrise og splittelse i fylket. Nå har brødrene Håvard og Brynjar Takle Ohr skrevet en protestsang som heter «Min Hjæmby».

«Dem skal ta fra oss det som gir trygghet, men vi skal være sterk, vi skal slåss. Kan vi stole på dem som sitt med makta, når dem ikke har folkeskikk og vett?», synger brødrene»

– Sykehusstriden har tatt mye av vår tid og som låtskriver blir man engasjert i det som skjer rundt seg. Så det var naturlig for oss å prøve å få sagt litt om dette i musikalsk form, sier Håvard Takle Ohr.

– Ren løgn

Ifølge Håvard Takle Ohr er det ingen som har spurt brødrene om å lage sangen, det er noe de har ønsket selv.

– Det er veldig trasig det som skjer og det som har skjedd. Hele spillet rundt lokaliseringen av sykehus for Molde og Kristiansund har blitt en lite fin prosess.

Håvard og Brynjar Takle Ohr bor i Oslo og Trondheim og spiller sammen med Tommy Reite og Øyvind Blomstrøm i El Cuero. Likevel har sykehussaka skapt mange sterke følelser.

– Det er ren løgn fra høysete hold i Helse-Norge å si at det er like trygt å bo i utkanten som i de store byene. Vi kan ikke finne oss i at lokalsykehus, akuttmottak og barneavdeling legges ned flere steder. Dette er et nasjonalt problem.

Kampsang

Låten slippes i morgen, men har allerede vært spilt lokalt noen dager i Kristiansund. I helga skal brødrene synge sangen under en konsert i hjembyen.

– Dette er et litt spesielt prosjekt for Brynjar og meg. Vi har aldri skrevet en sang på vårt morsmål.

– Kan det være aktuelt å lage en plate på morsmålet?

– Det kan hende, men denne låten er noe jeg og Brynjar har skrevet som en kampsang. Overskudd av salget går til sykehussaken.