Normal

Holdt på å kjøre over naboen med gjødselvogn

En mann fra Søre Sunnmøre er dømt til betinget fengsel for å ha drapstruet naboen. Mannen skal også ha bevegd girspaken på traktoren til naboen, slik at naboen kunne blitt klemt mellom gjødselvognen og veggen.

Norges lover

Mannen er i tillegg til betinget fengsel i 60 dager, ilagt besøksforbud ovenfor naboene.

Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Det var 24. april 2014 at den overstadig berusede mannen stod på stigbrettet på traktoren til naboen og førte girspaken frem og tilbake. Dermed bevegde traktoren seg. Bak på traktoren var gjødselvognen festet og naboen som stod mellom gjødselvognen og fjøsveggen stod i fare for å bli truffet, står det i grunngivelsen i dommen.

Mannen har også kommet med alvorlige trusler mot naboen og hans familie. Blant annet skal han ved flere anledninger sagt at han skal drepe naboen. Han har også truet med å kjøpe en pumpehagle og skyte naboen, før han skal skyte kona og barna hans. Mannen har erkjent truslene. Han skal også ha gått til angrep på naboen og forsøkt å slå han.

I domspapirene står det at retten finner det utvilsomt at truslene kan ha fremkalt alvorlig frykt. Naboene har opplevd tilsvarende trusler ett år tilbake.

Tiltalte har selv forklart at han hadde drukket ca fire dl med 60 prosent denne kvelden. Utåndingsprøven kort tid etter pågripelsen viste en promille på rundt 2,08. Mannen har psykiske problemer og ifølge legene er det utfordrende å finne medisiner og behandling. Rettet mente at det vil være en uforholdsmessig belastning å sone i fengsel.

Mannen ble i Søre Sunnmøre tingrett dømt til 60 dagers betinget fengsel, med tre dagers fradrag for varetektsfengslingen. Han ble også dømt til kontaktforbud i fem år ovenfor naboene. I tillegg mister han førerkortet i ett år og må betale en bot på 37.500 kroner.