NRK Meny
Normal

Høie må svare kontrollkomiteen om sykehusstriden

Helseminister Bent Høies (H) rolle i sykehusstriden i Møre og Romsdal blir tema i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité på torsdag.

Helseminister Bent Høie (H)

Helseminister Bent Høies rolle i sykehusstriden i Møre og Romsdal blir tema i kontroll- og konstitusjonskomiteen på torsdag

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Martin Kolberg

Leder Martin Kolberg i Stortingets kontrollkomité mener Bent Høie ikke svarer tilfredsstillende på spørsmål om sykehusprosessen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Bent Høie har ikke svart klart på spørsmål om sin egen involvering knyttet til stedsvalget. Vi må ha svar på innholdet i dialogen mellom Høie og Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge, sier komiteens formann, stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap), til NTB.

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell sier til NRK at han på torsdagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen vil ta opp prosessen rundt nytt sykehus i Møre og Romsdal.

Solhjell har tatt initiativet til et brev som skal tas opp den dagen.

– Det sentrale spørsmålet er om prosessen har vært åpen og faglig basert, eller om noen har grepet inn for å påvirke utfallet utenom de formelt korrekte kanalene. Det er viktig at politisk styring skjer i ryddige former. SV syns ikke helseministeren har gitt tilfredsstillende svar rundt sin rolle og denne prosessen, sier Solhjell til NTB.

I brevforslaget stiller han en rekke detaljerte spørsmål om hvilken kontakt det har vært mellom Høyre-statsrådens departement og helseforetaket. Stridens kjerne er lokaliseringen av det nye sykehuset.

Støtter forslaget

Rasmus Hansson

Miljøpartiet De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson støtter brevet.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet støtter dette brevet.

– Det er reist så mange spørsmål om hvorvidt regelverket har blitt fulgt til at komiteen bør spørre statsråden skriftlig om det, sier De Grønnes stortingsrepresentant Rasmus Hansson.

Den 4. desember gikk administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal på dagen fordi hun følte at Helse Midt-Norge ikke hadde nok tillit til hennes dømmekraft.

Les også: Helsetopp går av: – Dei har ikkje tillit til dømekrafta mi

Helse- og omsorgsministeren har blitt beskyldt for å ha blandet seg inn i prosessen. Kritikken har blant annet kommet fra Høyre sitt lokallag i Kristiansund som har beskyldt statsråden for å ha brutt loven ved å styre utenom de formelle møtene i foretaket. Høie har flere gangar avvist at han har gitt instrukser om plassering.

Les også: Høie om sjukehusstriden: – Ei politisk krevjande sak

(NTB/NRK)