Hopp til innhold

Sykepleierstudenter pålegges fysisk oppmøte på eksamen - rett før feriejobb på institusjon

Mathilde Gustad Sundsøy og Hanna Husby Furuvik er redde for å ta med seg smitte når de starter som ferievikarer dagen etter eksamen.

Hanna Husby Furuvik og Mathilde Gustad Sundsøy studerer sykepleie ved Høgskolen i Molde.

De er sårt tiltrengt arbeidskraft i juleferien. Men sykepleierstudentene Mathilde Gustad Sundsøy og Hanna Husby Furuvik frykter at smitte på eksamen kan ramme mange institusjoner i julen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

De legger siste finpuss på eksamensforberedelsene hjemme. Men når sykepleie- og vernepleiestudentene ved Høgskolen i Molde skal ha eksamen neste uke, er det fysisk oppmøte i skolens lokaler som gjelder.

– Vi blir utsatt for potensiell smitte. Det kan være en stor sjanse. Er én smittet, havner vi alle i karantene, sier Mathilde Gustad Sundsøy.

Går rett fra eksamen til feriejobb

Hun og medstudent Hanna Husby Furuvik begynner i feriejobb på institusjon dagen etter eksamen. De er sårt tiltrengt arbeidskraft i en situasjon med rekordhøye smittetall og mangel på sykepleiere. Nå frykter de hva som vil skje dersom de blir smittet under eksamen.

– Vi skal til mange forskjellige arbeidsplasser, ikke bare én. Så det er mange som kommer til å lide under dette dersom det blir smitte på eksamen.

Hanna Husby Furuvik og Mathilde Gustad Sundsøy.

Eksamensforberedelsene skjer hjemme, men studentene må sitte i samme rom som mange andre for å gjennomføre eksamen på mandag.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Regjeringen ber om hjemmeeksamen

Kunnskapsminister Tonje Brenna ba alle studieintitusjoner tilrettelegge for hjemmeeksamen i så stor grad som mulig under forrige ukes innstramming i koronatiltakene.

Siden den gang har blant andre Handelshøyskolen BI og Universitetet i Sørøst-Norge gjort om alle eksamener til digital hjemmeeksamen.

Høgskolen ønsker kontroll

Studentene mener Høgskolen i Molde bryter med regjeringens pålegg.

Rektor ved Høgskolen i Molde, Steinar Kristoffersen, er uenig.

– Jeg vil ikke utstede noen garanti, men jeg mener vi ivaretar smittevernet med god margin innenfor de nasjonale retningslinjene som gjelder samfunnet forøvrig.

Rektor Steinar Kristoffersen, Høgskulen i Molde

Rektor Steinar Kristoffersen mener eksamen i skolens lokaler er mest rettferdig.

Foto: Høgskulen i Molde

At nettopp sykepleie- og vernepleiestudenter må møte opp fysisk, begrunner han med behovet for kontroll.

– Målet er en rettferdig prøving av ferdigheter og kunnskaper, så vi kan føle oss trygge på at de vi sender ut i jobb med autorisasjon har de ferdighetene som står på vitnemålet.

Mathilde Gustad Sundsøy og Hanna Husby Furuvik synes det er en tynn forklaring, og sier at andre studisteder avholder tilsvarende eksamen digitalt.

– Samme eksamen ble gjennomført hjemme i fjor, sier Furuvik.

– Sykepleierstudentene er livsnødvendig

Edel Marlèn Taraldsen er studentleder i Norsk sykepleierforbund. Hun mener det er forsvarlig å gjennomføre eksamen på skolen med godt smittevern, men at det er viktig å ta studentenes bekymring på alvor.

Edel Malen Taraldsen, leder i NSF Student

Studentlederen i NSF sier sykepleierstudentene bidrar med livsnødvendig arbeidskraft i ferier.

Foto: Rune Bendiksen

– Det tar tid å utforme en eksamen, så det kan være utfordrende å få testet kunnskapen på en god nok måte dersom de skulle gjort om dette til en hjemmeeksamen nå. Men jeg håper skolen er flink til å begrunne valgene de gjør slik at studentene føler seg ivaretatt. Jeg skjønner bekymringen deres, for det er jo en risiko.

Hun påpeker at helsevesenet er avhengig av at sykepleierstudenter jobber i juleferien.

– De er livsnødvendige. Vi mangler 7000 sykepleiere, og særlig i helger, ferier og høytider er det avgjørende at studentene får bidra med sin kompetanse.