Hopp til innhold

Hjemmesoning med fotlenke

Fengsla i Møre og Romsdal kan bli med på et pilotprosjekt for soning med elektroniske fotlenker. Det kan gjøre det enklere å komme tilbake til et normalt liv, tror en innsatt.

Fotlenke
Foto: NRK

Innsatte ved Ålesund fengsel og Hustad Fengsel vil kunne sone den siste delen av straffa under overvåking i sin egen hjem.

Gode erfaringer

Mette Rød, fengselsleder ved Hustad fengsel

Mette Rød, fengselsleder ved Hustad fengsel.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Hvert år er tre hundre kriminelle innom Hustad Fengsel for å sone. Nå kan en del av de innsatte få bytte ut cella med sin egen stue hjemme den siste delen av soningstida. Mens ei elektronisk fotlenke forteller om du holder deg der du har lov å være. I Sverige har de gode erfaringer med denne ordninga.

- Tre av fire innsatte begår ikke ny kriminalitet, og det viser jo at det fungerer, sier Mette Rød, fengselsleder ved Hustad Fengsel.

Hjemmesoning vil minske køene, men sjefen ved Hustad Fengsel avviser at dette er det viktigste ved ordninga.

- Nei, det er det ikke. Det er noe kø fortsatt, men vi ser at køene stuper, sier Rød.

Må godkjenne

Annhild Viken Sunde, leder Friomsorga Møre og Romsdal.

Annhild Viken Sunde

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Dersom Møre og Romsdal får et pilotprosjekt med elektronisk hjemmesoning, skal Friomsorga være med på å administrere ordninga.

Lederen her i fylket understreker at både familien og den innsatte må godkjenne hjemmesoninga.

- De må følge vilkåra vi setter. Det kan være rusbehandling, å gå på skole eller ut i arbeid og såklart være hjemme den tida de blir pålagt det. Det forteller Annhild Viken Sunde, leder i Friomsorgen i Møre og Romsdal.

Lettere å komme tilbake

Det er nå 44 innsatte i Hustad Fengsel. Mannen NRK Møre og Romsdal møtte i dag, er positiv til soning hjemme med elektronisk fotlenke.

Innsatt Hustad fengsel

Innsatt i Hustad fengsel.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

- Jeg tror det kan bli bra både for meg og andre. Jeg tror det kan være enklere å komme tilbake til et normalt liv og sosialisere seg dersom man får denne ordninga. Det sier mannen som for tiden soner ved Hustad Fengsel.

- Jeg tror mange ikke forstår at det er like stor påkjenning for oss å sitte hjemme og sone. Man gjør jo ikke ulovlige ting selv om man blir kontrollert på en annen måte, forteller han. 

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL