Historisk cruiseanløp på Smøla

Smøla har fått historiens første anløp av et cruiseskip. National Geographic Explorer kom til Smøla tirsdag i åttetiden.

For første gang i historien hadde Smøla besøk av ein cruisebåt i dag. Sjølv om øykommunen satsar stort på turisme, har ingen - før i dag - klart å få til eit cruisebåtanløp. Og kven som har trekt i trådane, ville du neppe gjetta.

Her har NG Explorer ankret opp i farvannet ved Smøla.

Sindre Holberg

Skipsentusiasten Sindre Holberg fikk NC Explorer til å komme til Smøla.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Sindre Holberg, en student i tidlig i 20-årene, ønsket å vise frem til kjære Smøla. Han studerer nautiske fag i Ålesund, og kjenner skipsfarten langs norskekysten godt.

En dag stilte han seg selv spørsmålet: Hvorfor kommer ingen cruiseskip til vakre Smøla? Ikke lenge etter at han hadde stilt spørsmålet kom hans eget svar: Dette måtte han gjøre noe med. Han selv måtte sørge for at et cruiseskip skulle komme til øya.

Dette er artig. Det er fantastisk, sier han når cruiseanløpet er et faktum. Og tenk at det klaffet sånn med det fantastiske været, sier han sprudlende.

Men hvordan i all verden kom du på å lokke et helt cruiseskip til Smøla?

– Jeg tenkte rett og slett at det var på tide. Her er jo så fint at jeg rett og slett kontaktet rederiet. Og de tente på ideen, og nå er dagen kommet, sier Sindre Holberg.

Smøla turister

Turistene ser ut til å storkose seg på Smøla i finværet.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Skipet er ikke som cruiseskip flest. Det er et mindre skip, og går gjerne litt utenfor den tradisjonelle cruiseløypa.

– National Geographic Explorer går gjerne utenfor de mest besøkte plassene. Skipet egner seg godt til denne trafikken. Og de setter passasjerene i land med RIB-båter, forklarer Holberg.

NG Explorer

NRK kommer med TV-reportasje fra cruiseskipbesøket i løpet av dagen.

Foto: Sindre Holberg