NRK Meny
Normal

Historisk allianse mellom Ap og Høyre i Molde

Arbeiderpartiet inngår et bredt samarbeid med Høyre i Molde. Det er klart etter medlemsmøtet i Molde Arbeiderparti onsdag kveld.

Molde rådhus.

Det er duket for en historisk allianse mellom Arbeiderpartiet og Høyre i kommunestyret i Molde.

Foto: Omar Sejnæs / NRK

30 av de fremmøte på medlemsmøtet stemte for en avtale med Høyre, tre stemte blankt mens 4 stemte mot.

Avtalen inkluderer også Venstre og eventuelt KrF, sier Ap sin forhandlingsleder Rolf Inge Pedersen Hjelseth.

Store utfordringer

– Vi har gått i samarbeid med Høyre fordi Molde står overfor utrolig store utfordringer. Ikke minst er sykehussaken er viktig sak, men også det å skape et solid og sterkt styringsdyktig flertall i Molde har vært helt sentralt i arbeidet med en slik avtale, sier Pedersen Hjelseth til NRK.

Høyre gikk tilbake i kommunevalget i Molde, men er det klart største partiet med 34,7 prosent mens Arbeiderpartiet opplevde et skuffende valg og ble stående på stedet hvil med 17,7 prosent.

Samtidig gjorde Borgerlista et meget godt valg og fikk inn fire representanter i kommunestyret. Valgresultatet førte Høyre og Arbeiderpartiet til forhandlingsbordet.

– Vi er blitt tatt på alvor

Rolf Inge Pedersen Hjelseth

Molde Ap sin forhandlingsleder Rolf-Inge Pedersen Hjelseth er godt fornøyd med avtalen.

Foto: privat

– Forhandlingene har gått overraskende bra. Vi har hatt en god tone med Høyre. Vi er blitt tatt på alvor og fått gjennomslag for mange av de sakene som vi har fremmet, sier Pedersen Hjelseth.

Det ligger i kortene at Torgeir Dahl (H) fortsetter som ordfører i Molde, men innholdet i avtalen vil ikke Arbeiderpartiets forhandlingsleder røpe onsdag kveld. Kabalen som er fremforhandlet skal presenteres på en pressekonferanse torsdag.

– Akkurat nå er jeg veldig lettet. Jeg har respekt for at både velgere og medlemmer i Arbeiderpartiet er skeptiske til at vi innleder et samarbeid med Høyre. Men slik det politisk landskapet i Molde ble etter valget, og at Høyre og Arbeiderpartiet fant hverandre i flere politiske saker, så tror jeg vil har etablert en god politisk plattform der Arbeiderpartiet får lov til å være Arbeiderpartiet og der Høyre får lov til å være Høyre, sier Rolf-Inge Pedersen Hjelseth.