NRK Meny
Normal

Historiker: – Det er veldig trist at dette bygget har gått tapt

Det var gamle Romsdal fylkesskule fra 1910 i Vestnes som brant ned til grunnen i Vestnes lørdag morgen.

Brann Vestnes

Det var lørdag morgen at gamle Romsdal fylkesskule brant ned

Foto: Kristian Kleiven

Brannen ble meldt litt før klokka 06. Bygningen som var ubebodd og lå ikke langt fra Vestnes sentrum, ble fort overtent.

Viktig kulturminne

Bygget har stått tomt i mange år, men det er et viktig kulturminne med skolehistorisk verdi, sier kulturhistoriker Anne- Marie Førde som har mange år bak seg som muesumesbestyret på Gjermundnes.

– Det finnes mange flotte skolebygget, men isolert sett for Vetsnes kommune så hadde dette historisk verdi, og det er veldig trist at dette har gått tapt, sier Anne-Marie Førde.

Anne-Marie Førde forteller at det i mange år også ble drevet realskoleundervisning i bygget. De siste årene bygget var i bruk som skole, holdt framhaldsskolen til der. Skolebygget var rikt dekorert med rosemålte dører og annet interiør.

– Burde ha tatt bedre vare på bygget

Kulturhistorikeren mener Vestnes kommune burde ha tatt bedre vare på det gamle skolebygget.

– Ja, jeg synes det er trist at kommunen ikke har vist større interesse. For rundt 15 år siden var jeg med fylkeskonservatoren for å undersøke statusen til dette bygget, og da konkluderte fylkeskonservatoren med at det var i teknisk god stand, det var et flott tømmerbygg med flotte dekorasjoner. det var i så god stand at det ville ikke være noe problem å restaurere det, sier Anne-Marie Førde.