NRK Meny
Normal

Hiphop god trening

Hiphopdans er blitt svært populært de siste årene. Mange unge bruker nå hiphopdans som treningsmetode.

Hiphop. Alf Michelango og Tore Thorsen øver hiphop.
Foto: Kjersti Perjord

Ungdommen synes det er gøy, sosialt og ikke minst god trim. Tore Thoresen, 18 år, mener at hiphopdans er noe mange flere burde prøve, spesielt gutter. Han forteller at hiphop dans er en fin fritidsaktivitet, som på samme tid er full av utfordringer.

 

Balanse og smidighet

- Dans er kult fordi du får mer balanse og smidighet. Du får også mye styrke i armer, rygg og ben, sier Tore. Du bruker vær eneste muskel i kroppen når du danser, og du får en mye finere og sterkere holdning som vises på kroppen.

Hiphop-instruktørene Magnus Einang og Lone Reite
Foto: Kjersti Perjord

Han sier at dans så absolutt er trening -Du får mer muskler over hele kroppen gjennom dansetrening. Dessuten så er det greit å kunne danse litt, i mange ulike sammenhenger. Dans kan man putte under kategorien” naturlig trening”, fordi dansere bruker hele kroppen, på samme måte som svømmere, og muskler som du ikke er vant til å trene gjennom andre sportslige aktiviteter, blir da tatt i bruk, sier han.

Mange aldersgrupper

Det er stor variasjon i alder på guttegruppen. En annen som danser med gutta i Ålesund danseskole er Alf Michelango, 9 år. Han forteller at han synes det er skikkelig gøy å danse hiphop. – Det er litt vanskelig av og til, men man lærer fort. Hiphopdansing er gøy, og det er noe som passer både for gutter og jenter . Det er gøy når vi er en hel gjeng i lag som danser og lærer nye triks, forteller han.

Magnus Einang , 19 år, er bosatt i Ålesund, og er hiphoplærer for gutta. Han har gått danselinjen på Fagerlia videregående skole, og har vært med på dansekurs på Pineapples Studioes i London. Magnus har danset både klassisk ballett, jazz, urbandans, hiphopp og moderne dans. Han var med på Dansefeber i 2005, og ble en av de 30 beste av 600 håpefulle i Trondheim i fjor.

- Det fine med dans er at du kan uttrykke og forklare så mye mer gjennom en dans, enn med ord. Du kan vise et helt liv gjennom en enkelt dans. Ikke minst er dans hard trening og en god måte å holde seg i form på sier han.

Passer for gutter

- Dans er en kunstnerisk stil. Mange gutter tror at det er feminint å danse, men hiphop er jo alt annet en feminint da. Det er nok mange gutter som vil prøve å danse, men som ikke tør å prøve. Likevel har dansing blitt mye mer populært etter at Dansefeber kom på tv, også blant gutter.

Engasjerte og lærevillige

Instruktøren for jentene er 20 år gamle Lone Reite fra Ulsteinvik. Hun har på samme måte som Magnus også gått danselinjen på videregående. I tillegg til at hun er danselærer her på ballettskolen, er hun instruktør i rytmisk dans på Fagerlia.

Jentegruppa, hiphop, Ålesundbalettskole
Foto: Kjersti Perjord

- Målet mitt er nok å bli en berømt internasjonal danser, men det spørs om jeg får det til, sier hun og ler. Lone har jentegruppene i hiphop.

Det er tre forskjellige nivå på ballettskolen jentegruppen.

- Vi har B- gruppen som er for nybegynnere, A-gruppen som er for de viderekommende, og AA- gruppen som er den gruppen med mest erfarne dansere. Elevene rykker opp når vi ser at de mestrer det nivået de er på. Dans er som alle andre ting, man blir gradvis flinkere, og da øker lysten og pågangsmotet.

Jentegruppene er store, og Lone kan fortelle at hiphop har blitt veldig populært. Vi er en stor gjeng, elevene er engasjerte, og villig til å lære, dette gjør at det er gøy å danse med dem.