Hopp til innhold

Hever farenivået for Mannen

NVE melder at de hever farenivået ved det rasfarlige fjellet Mannen i Romsdalen. Økt snøsmelting kan føre til større bevegelser.

Fjellet Mannen i Romsdalen

Bildet er tatt av den øverste delen av Mannen i forrige uke. Det er fortsatt mye snø igjen i fjellet.

Foto: Roar Strøm / NRK

Denne grafen fra NVE viser at bevegelsene i fjellet har økt de siste dagene.

Denne grafen fra NVE viser at bevegelsene i fjellet har økt de siste dagene. Trykk på bildet for å forstørre det.

Foto: NVE

NVE meldte mandag at de vurderte å heve farenivået fra grønt til gult for deler av fjellet Mannen. Nå er kommunen varsla og beredskapsplanene blir gått gjennom sammen med politi.

Høyere temperaturer og økt snøsmelting har igjen satt fart i fjellpartiet, og bevegelsene er nå på 4 millimeter per døgn. Det er fortsatt mye mindre enn det som ble målt i oktober i fjor.

Da var hastigheten oppe i nesten 70 millimeter per døgn.

I rapporten fra NVE skriver geologene i fjellskredseksjonen at økte temperaturer, snøsmelting og nedbør vil høyst sannsynlig føre til økte bevegelser. Det ustabile området ligger på 1100–1200 moh., og det er fremdeles mye snø i området.

Informerer innbyggerne

Ole Kjell Talberg

Spesialrådgiver i Rauma kommune, Ole Kjell Talberg, sier at de informerer innbyggerne om at farenivået er hevet.

Foto: Roar Strøm / NRK

Spesialrådgiver i Rauma kommune, Ole Kjell Talberg, sier at de har informert innbyggerne i området.

– Vi går gjennom planene våre og holder tett kontakt med beredskapsaktørene. Vi forbereder oss, men nå handler det i hovedsak om å informere innbyggerne i Rauma, sier Talberg.

Rauma kommune har invitert innbyggerne i området inn til informasjonsmøte søndag 5. juli. Der får de vite mer om skredfaren fremover.

Dette betyr «gult farenivå»

Gult farenivå innebærer at kommunene begynner å planlegge hva de skal gjøre hvis skredet går. De vil holde tett kontakt med politiet og andre beredskapsaktører. Et eventuelt skred kan komme innen noen uker, kanskje lenger. Hvis farenivået heves igjen, til oransje, er det sannsynlig at et skred kan komme innen en uke, eller lenger.

Geologene kontrollerer det ustabile fjellområdet minimum annenhver time.

– Snøsmelting er avgjørende

Geolog Lars Harald Blikra i NVE forteller at gult farenivå kan bety at det er kortere tid frem til et skred kan gå. Men han legger vekt på at situasjonen ikke er dramatisk.

Lars Harald Blikra

Geolog Lars Harald Blikra i NVE sier at vann og snøsmelting kan avgjøre om nivået heves på nytt eller ikke.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– For Rauma kommune og politiet betyr det at de må planlegge hvordan de skal håndtere et eventuelt skred. For oss geologer betyr det at vi må kontrollere bevegelsene enda hyppigere, forteller Blikra til NRK.

På grunn av økt snøsmelting har bevegelsene blitt større de siste ukene, skriver NVE i rapporten. Blikra forteller at snøsmeltinga kan avgjøre om bevegelsene vil øke enda mer de neste dagene.

At fjellpartiet faller ned før eller senere, er ekspertene enige om. Spørsmålet er bare når det skjer. Nyheten om at deler av Mannen trolig kom til å rase ut, skapte unntakstilstand i Rauma i fjor høst. Innbyggere ble evakuerte, toget stoppa og mediefolk fra inn- og utland kom for å følge med.

– Slik som det er nå vil ikke skredet gå i nærmeste fremtid. Men får vi høyere temperaturer og nedbør i tillegg til mer snøsmelting kan det utvikle seg raskere, sier han.

Geologene overvåker fjellpartiet med trekkstag i øvre deler, en radar som står nede i Romsdalen, og to seismiske sensorer som måler rystelser i fjellsida.

Mannen