Hopp til innhold

Veslemannen flytter seg med største fart så langt i år

Søndag kveld er bevegelsene i fjellet Veslemannen de største de har vært så langt i år. Farenivået er på rødt og beboerne er fortsatt evakuert.

Mannen ny

– Når vi ser at frontpartiet også begynner å reagere blir det rødt fordi det øker sjansen for at en større del går ut, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE.

Søndag kveld rapporterer NVE at fjellmassene i Veslemannen flytter seg 212 millimeter i døgnet i øvre del. Det er den største farten på forflytningene så langt i år. Frontpartiet flytter seg med en døgnfart på 15 millimeter.

– Det har gått mange steinsprang fra området og bevegelsene øker i nedre delen. Vi setter derfor rødt farenivå, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE.

– En ny situasjon i fjellet

I rapporten fra NVE heter det at hastighetsøkningen som først ble målt i natt har fortsatt å holde seg høy. Det går også flere steinsprang i området. Utover dagen har det også vært økning i den nedre delen av fjellpartiet.

– Vi ser nå at det går steinsprang hele tiden. Det betyr at fjellet er svært ustabilt. Vi mener at fjellet er i en annen situasjon nå enn tidligere, altså at fjellet er mer svekket enn før, sier geolog i NVE, Gudrun Majala til NRK.

Gudrun Dreiås Majala (NVE)

Geolog Gudrun Majala i NVE sier at fjellpartiet Veslemannen er langt mer ustabilt nå enn det var tidligere.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

Ut over dette ønsker hun ikke å komme med vurderinger av hvor nært forestående et stort og avgjørende skred fra Veslemannen er.

Rødt fra søndag morgen

Sist natt var det et område på 20 ganger 40 meter i øvre del som har beveget seg mye. Dermed valgte NVE å sette farenivået til rødt og å evakuere beboerne.

– Akkurat hvor store mengder det er som har rast ut er vanskelig å si, men det er steinsprangstørrelser. Vi ser tydelig at steinsprangene kommer fra dette området som beveger seg mye, sier Blikra.

– Øker sjansen for at en større del går ut

Farenivået for det rasutsatte fjellpartiet Veslemannen ble satt opp fra gult til oransje fredag fordi snøsmelting kunne gi økt bevegelse.

Mye av snøen smeltet lørdag og natt til søndag økte bevegelsene betydelig i den øvre delen av fjellpartiet, spesielt i dette området på 20 ganger 40 meter. I tillegg var det økt bevegelse i frontpartiet.

– Når vi ser at frontpartiet også begynner å reagere blir det rødt fordi det øker sjansen for at en større del går ut, sier Blikra.

Nettvideo som forklarer hva som skjer når Mannen og Veslemannen raser, grafikk av et eventuelt skred

Ingen vet når det vil komme et ras fra fjellet Mannen, men geologene vet at det vil skje. De fire siste årene har deler av fjellet flyttet seg flere meter!

Tog får passere på Raumabanen

Selv om det er rødt farenivå kan politiet nå gi tillatelse til at tog å kjøre forbi den rasutsatte strekningen på Raumabanen. Dette må hentes inn i hvert enkelt tilfelle.

– Det har gått et passasjertog fra Dombås til Åndalsnes i 14-tiden på søndag. Det er et tog som går tilbake fra Åndalsnes 14:30 som har fått klarsignal fra politiet til å kjøre, sier pressevakt Harry Korslund i Bane Nor.

Politiet vil vurdere om togene som skal gå utover ettermiddagen får passere før avgang, etter råd fra geologene.

– Kan få uventede reaksjoner

Det siste døgnet ha øvre del beveget seg med en hastighet på 163 mm i døgn og nedre del har en fart på 15 mm i døgnet.

Det er vanskelig å si hva som vil skje utover dagen, forteller Blikra.

– Vi overvåker og må bare følge med. Nå er det såpass ustabilt at vi kan få uventede reaksjoner. Det er ikke dårlig vær og det har ikke vært mye snøsmelting. Likevel får vi reaksjoner i fjellpartiet. Derfor er det vanskelig å spå, sier han.

Søndag formiddag er det fremdeles stor bevegelse i dette området på ca. 20 ganger 40 meter i øvre del.

– Det er lite endring så langt.

Seksjonssjef Lars Harald Blikra

Det har vært mange steinsprang i natt, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE.

Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Evakuert igjen

Alle de evakuerte er ute av området og bor i hytter på en campingplass i Rauma. De opplever situasjonen som krevende.

Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, ved Mannen på Horgheim

Ordfører i Rauma Lars Olav Hustad.

Foto: Lena Høyberg / NRK

– De er frustrerte og lei av hele situasjonen. Det er klart at dette er krevende for dem, sier Arnt Olav Herjehagen, pressevakt i Rauma kommune.

Dette er andre gang de evakueres på en uke. Ordfører i Rauma Lars Olav Hustad, er bekymret.

– Jeg frykter at dette blir en svært belastende sommer for dem om ikke skredet går, sier Hustad.