Her trener de pilates på truger

Stadig flere trener ut i naturen. I Surnadal på Nordmøre er den nye trenden pilates på truger.

Trugepilates i Surnadal

Både store og små deltar på trugepilates i Surnadal. Målet er å gjøre tilbudet kjent i hele landet.

De siste årene har vi sett både yoga til fjells og styrketrening i skogen. Gjengen som er på vei opp til Kleiva i Surnadal, har også et spesielt treningsopplegg på gang. I taktfast marsj går barn og godt voksne i rekke på truger i snøen. Innimellom roper de og synger. Etter en knapp kilometer oppover på truger, har de panoramautsikt over Surnadal sentrum. Gjengen stiller seg opp i en ring og starter et innøvd pilatesprogram.

– Løft opp ene foten og lag sirkler med foten, roper Ann Kristin Bruset entusiastisk. Det er slett ikke lett å holde balansen på truger, men med tunga beint i munnen, går det bra.

LES OGSÅ:

.

De eneste i verden

Ideen om trugepilates kom da friluftsmann Gøran Bolme og Ann Kristin Bruset slo hodene sammen.

Gøran Bolme og Ann Kristin Bruset

Gøran Bolme og Ann Kristin Bruset fikk ideen om trugepilates. Nå ønsker de at dette skal bli et landsdekkende tilbud.

Foto: Roar Halten / NRK

– Vi er de eneste i landet som tilbyr trugepilates. Kanskje er vi de eneste i verden, hevder Bruset, som er daglig leder ved Surnadal trenings- og velværesenter. Målet er at flere skal starte lignende tilbud i resten av landet.

Bruset mener kombinasjonen turgåing på truger og pilates er en perfekt kombinasjon. På skogsturen med truger på beina, får de store muskelgruppene som rumpe og lår god trening.

– Når du er kommet opp er kroppen myk og varm, og da starter pilatestreningen. Det er en treningsform alle kan gjøre og ligner litt på fysikalsk behandling, sier Bruset.

Fordel å trene ute

Giovana Calogiuri, førsteamanuensis ved Høgskulen i Hedmark forsker på folkehelse og har sett på hva trening utendørs betyr.

– Det finnes mange bevis i forskningen på at det å trene ut i naturen gir enda flere helsefordeler, både fysisk og mentalt. Blant annet reduserer utendørs trening stress, sier Calogiuri.

Det er flere teorier på hvorfor trening i grønne omgivelser er enda betre for helsen, enn trening innendørs. En forklaring kan være at mennesket trives betre ute i naturen, fordi det er vårt naturlige miljø.

Det er også gjort studier på at nivået av stresshormonet kortisol faller raskere hos dem som trener utendørs i forhold til de som gjør øvelsene på et treningssenter.

Torgrim Tunes

Pensjonist Torgrim Tunes har sluttet med hjertemedisin etter at han begynte å trene.

Foto: Roar Halten / NRK

Sluttet med hjertemedisin

Torgrim Tunes er en av deltakerne på trugepilates og han har bare lovord å komme med. Han har hatt problemer med hjertet, men har sluttet med medisinen etter at han startet å trene på helsestudio.

– Det som Ann Kristin gjør i gruppetimene er helt fantastisk. Det er en ny verden for meg, sier Tunes. Han mener alle pensjonister som bruker tiden på kafe, isteden burde trene pilates.