NRK Meny
Normal

HER stjal sprengstoff-tyvene dynamitten

Nesten som i en film klarte tyvene å stikke av med dynamitt fra denne kalksteingruven på Glærum i Surnadal.

Glærum Kalksteingruve

Her inne i fjellet ved Glærum kalksteingruve tok tyvene seg inn, forserte en ståldør og brøt opp en konteiner der dynamitten befant seg.

Foto: Geir Forbregd / Driva

Onsdag ble det slått full alarm i Kristiansund, da politiet gikk ut med melding om at store mengder sprengstoff var på avveien i byen.

Atlanterhavstunnelen ble stengt, og rundt 300 mennesker ble evakuert fra Hagelin-området nært sentrum.

Onsdag morgen ble tre personer mellom 20 og 30 år pågrepet, og rundt kl. 12.45 ble aksjonen avblåst, ettersom politiet hadde funnet sprengstoffet ved et privat hus i Hagelin-veien.

Utfordrende tyveri

Historien om hvordan sprengstoffet falt i tyvenes hender kunne nesten vært materiale til et lite kortfilmmanus.

I nattens mulm og mørke natt til tirsdag hadde de nemlig sneket seg inn i kalksteingruven på Glærum i Surnadal.

Tyvene hadde deretter på et eller annet vis kommet seg gjennom en tykk ståldør, og brutt opp en spesiallås som er godkjent for oppbevaring av sprengstoff.

– Dynamitten var godt nok sikret, men det er tydeligvis noen som kommer seg inn overalt når de virkelig forsøker, sier styreleder Truls Sverdvik ved gruvedriften på Glærum.

– Helt forferdelig

Han er sjokkert over at tyver har robbet bedriften for livsfarlig sprengstoff, og sier de rapporterte hendelsen til politiet i Surnadal da de oppdaget tyveriet tirsdag morgen.

– Dette er en helt forferdelig hendelse sier han til NRK.

Han har ikke lov til å si presist hvor mange kilo med sprengstoff som manglet fra beholdningen, men politiet har gjennom dagen operert med 75 kilo.

Politiet meldte om en eksplosjon som skjedde ved Hagelin-veien tirsdag kveld kl. 23.14, og det kan hende en del av sprengstoffmengden ble detonert da.

Retur

Styrelederen sier han beklager det som har skjedd, og forteller at dynamitten snart skal tilbake til sin rettsmessige eier.

– Etter hva jeg har forstått, så er sprengstoffet nå funnet. Dermed skal vi identifisere det, og sende det tilbake til gruven, sier han.

Bombehus kristiansund

Her ved en bolig i Kristiansund ble det stjålne sprengstoffet funnet onsdag rundt kl. 12.00.

Foto: Roar Halten / NRK