NRK Meny
Normal

Her settes du på gladcelle når du blir arrestert

KRISTIANSUND (NRK): I byen der du «føler deg i slekt med måsan» settes du nå i «gladcelle» og ikke på glattcelle om du blir arrestert. I dag ble de to første gladcellene åpnet. Og flere skal det bli.

Nettversjon av gladcellesak 
Bilder fra gladcellene

FEST PÅ CELLA: I dag var det fest på cella i Kristiansund. Øyvind Elgenes drar i gang «I slekt med måsan» og feirer at de første gladcellene er åpnet.

Politiet i Kristiansund ønsker mer harmoni og trivsel i arresten. Dermed inviterte de kunstnere til å dekorere glattcellene på politihuset.

Hva syns du om cellene? Tror du arrestantene blir gladere av kunsten? Kom gjerne med kommentarer i feltet under artikkelen.

Når du åpner døra til cella smiler en klovn mot deg. Klovnen er flankert av blomster. Snur du deg mot venstre ser du en malt, nydelig utsikt med svaberg, fjell og fjord.

– Tanken er at arrestantene skal få positive impulser. De skal ikke bare møtes av det triste og det negative, sier billedkunstner Steinar Jakobsen. Han er en av tre kunstnere som er invitert til å dekorere glattcellene på arresten i Kristiansund.

I dag var det innvielse av cellene og åpen dag på arresten. Cellene ble sunget inn av ingen ringere en Kristiansunds store trubadur Øyvind Elgenes. Den kjente Kristiansunds-sangen «I slekt med måsan» ljomet i korridorene.

Er disse cellene virkelig tatt i bruk, og virker det, utbrøt Øyvind Elgenes da han fikk se de dekorerte cellene.

Politiførstebetjent ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Knut Fugelsnes, måtte bare bekrefte at arrestanter har brukt cellene allerede, og det med positivt utfall.

Det er til og med innsatte med lang erfaring som har sittet her, og en av dem uttalte at han følte at han ikke hadde sittet på glattcelle i det hele tatt.

Gladcelle

Slik ser glattcellen ut etter at kunstneren har gjort den om til gladcelle.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Det hele startet som et prøveprosjekt med null i budsjett. Nå er de så fornøyde at prosjektet utvides til å gjelde alle glattcellene på politihuset i Kristiansund.

Dere er ikke redde for å miste autoritet, da?

– Nei, vi mister ikke autoritet på dette. Respekt oppnår man ved å behandle folk med respekt. Sånn er det, sier Knut Fuglesnes.