Styrelederen på plass for å rydde opp i sykehus-kaoset

ÅLESUND (NRK): Kl. 09.30 ankom styreleder Stein Kinserdal administrasjonsbygget til Helse Møre og Romsdal. Styret er nå samlet for å komme seg etter gårsdagens støkk – Astrid Eidsviks avgang.

Styreleiar i Helse Møre og Romsdal kom til Ålesund i formiddag.

Styreleder Stein Kinserdal ble møtt med presseoppbud da han ankom administrasjonsbygget til Helse Møre og Romsdal kl. 09.30 fredag morgen.

Gårsdagens nyhet om at administrerende direktør Astrid Eidsvik sa opp stillingen på dagen slo ned som en bombe.

Grunnen var uenighet med Helse Midt-Norge om tomtevalget for det nye fellessykehuset i Nordmøre og Romsdal.

Stein Kinserdal

– Det viktigste i dag er å sjekke med administrasjonen hvordan vi kan komme videre med tomtevalget og budsjettsaken, sier Kinserdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Kl. 04.00 fredag morgen stod styreleder Stein Kinserdal opp for å sette seg på flyet til Ålesund.

Kl. 09.30 ankom han administrasjonsbygget ved Ålesund sykehus, der han ble møtt med et presseoppbud.

– Det viktigste i dag er å sjekke med administrasjonen hvordan vi kan komme videre med tomtevalget og budsjettsaken. Dessuten må vi finne ut hvordan vi skal konstituert en ny direktør i løpet av de nærmeste dagene, sier Kinserdal til NRK.

Kan bli utsettelser

Reaksjonene etter Eidsvik sin avgang lot ikke vente på seg. I Kristiansund mobiliserte befolkningen til fakkeltog med 500 oppmøtte.

Kristiansund-ordfører Per Kristian Øyen talte til folket, og sa at nå må prosessen rundt tomtevalget stoppes for å «sikre legitimitet». Altså å sikre at tomtevalget blir gjort på et godt nok grunnlag.

Torsdag kveld åpnet Kinserdal for at det kan bli utsettelser av styrevedtaket, utover 17. desember, for å sikre nettopp denne legitimiteten.

Stein Kinserdal

– Vel, i dag er det mer et møte med administrasjonen, uten direktøren selvsagt. Jeg skal sjekke stemningen og kapasiteten, og prøve å få litt «guts» inn i dem, sier Kinserdal.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Men jeg tror alle er innstilt på å holde denne tidsfristen, sier han når NRK møter ham fredag morgen.

Skal gi «guts»

– Hvor langt kan dere komme i dag?

– Vel, i dag er det mer et møte med administrasjonen, uten direktøren selvsagt. Jeg skal sjekke stemningen og kapasiteten, og prøve å få litt «guts» inn i dem. Vi må klare å komme videre, sier Kinserdal.

– Det har tydeligvis vært uenighet mellom helseforetakene. Er det også uenighet innad i Helse Møre og Romsdal?

– Vi har ikke behandlet denne saken i det hele tatt, fordi vi valgte bevisst at direktøren skulle få gjøre sin jobb frem til 10. desember først. Vi skal sjekke mer rundt dette i dag.

Torsdag sa styrelederen at det kan bli aktuelt for administrasjonen å legge frem en samlet innstilling om tomtevalget, nå som direktøren har tredd av fra sin stilling.