NRK Meny
Normal

Her kan du bytte klær på biblioteket

Klimafestivalen arrangeres for første gang og skal øke folks kunnskap om klimautviklingen. Å bytte barneklær på biblioteket er et av tiltakene.

Katrine Solberg henger opp barneklær som under bytte-uka

Katrine Solberg henger opp barneklær under bytte-uka i Ålesund. Det pågår ulike arrangement flere steder i landet.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Bytte-uke på Ålesund bibliotek

Mange har vært innom biblioteket for å bytte klær, ifølge Katrine Solberg.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

På biblioteket i Ålesund sentrum henger det dongeribukser, sommerkjoler og en «Hello Kitty» t-skjorte. Sandaler, joggesko og ullsokker er på plass.

I tillegg fyller en rekke bøker med titler som «Planet i fare» og «Søppel» hyllene.

– Folk kan komme inn med barneklær som ungene har vokst ut av og bytte i noe annet, ta med seg noe de liker, eller kanskje de bare vil bli kvitt noen klær, sier Katrine Solberg, leder på barneavdelinga og initiativtaker til tiltaket.

Å få ned forbruket vårt vil ha stor effekt på utslippene, slår FNs klimapanel fast. Ifølge panelet vil den globale oppvarmingen påvirke forekomsten av ekstremvær.

Les også: – Kutt utslippene dine med bolig, biff og bil
Les også: Klimaekspertene gir oss 15 år
Les også: Norge var 2,2 grader varmere enn normalt

– Dramatisk fremtid

Forberedelser til klimafestivalen

Flere frivillige som har vært med å planlegge Klimafestivalen. F.v: Aleksander Melli, Heidi Helgestad, Kristoffer Robin Haug, Irene Øvstebø Tvedten, Ragnhild Briseid, Jon Froda Blichfeldt, Åshild Knudsen.

Foto: Privat

Klimafestivalen §112 skal skape økt bevissthet om klimautviklingen. En rekke arrangement pågår frem til 11. januar i ulike deler av landet. Bytte-uka i Ålesund begynte 5. januar og varer til og med mandag neste uke.

– 2015 er et utrolig viktig år for beslutninger og klimahandling. Hvis ikke vi setter i gang tiltak veldig snart, så vil det bli dramatisk i fremtiden, sier leder for Norsk klimanettverk, Heidi Helgestad.

(Saken fortsetter under bildet)

Barn kikker på bøker om klimaendringer

Flere barn har tatt turen innom Ålesund bibliotek under bytte-uka.

Foto: Maria Kristina Vevang / NRK

Tre sekker klær

Ifølge Katrine Solberg har mange benyttet seg av tilbudet. En kvinne var innom med tre sekker klær og mange har kommet tilbake for å lete etter nye ting, sier hun.

– Jeg kan komme tilbake fra lunsj og da har det kommet nye sko og andre par er borte. Mange kommer også inn igjen for å se om det har kommet inn andre ting, hvis de ikke fant så mye den første gangen.

Avdelingslederen selv håper prosjektet kan bli permanent. Hun mener det gjør biblioteket mer levende og tror mange bryr seg om klimaendringer.

– Barn er opptatt av miljøet og det er bra fordi de skal overta etter oss. De lærer mye i barnehagen og på skolen om klimaet, men jeg tenkte vi måtte gjøre en litt artig vri, sier hun.

– Det er motiverende å se at så mange aktører vil gjøre noe for miljøet. Utfordringen er å få folk til å gjøre noe med vanene sine, slik som å kaste mindre mat og spise mindre kjøtt sier Heidi Helgestad.

Sjå tv-innslaget om klesbyttinga:

Et bibliotek kan inneholde så mangt, og mye mer enn bøker.
Ved Ålesund bibliotek finnes det også KLÆR denne uka. Med miljø og klima som utgangspunkt kan besøkende låne bøker og samtidig bytte ei bukse.