NRK Meny
Normal

Her heiser kronprins Haakon seg 20 meter opp i lufta

ÅNDALSNES (NRK): Under et besøk på Åndalsnes i Møre og Romsdal vrengte kronprins Haakon av seg dressjakka, tok på varmere tøy og heiste seg 20 meter opp i lufta med motorisert taumoped. Kronprinsen er på Åndalsnes for å åpne Norsk Tindesenter.

Kronprins Haakon

SVEVENDE: Her er kronprins Haakon på veg opp i høyden. Han heiser seg selv opp til om lag 20 meter.

Foto: Terje Reite / NRK

Norsk Tindesenter åpner fredag. Men allerede torsdag ettermiddag kom kronprins Haakon til Åndalsnes, som ynder å kalle seg Norges tindehovedstad.

Fjellklatring har alltid stått sentralt på Åndalsnes som er kommunesenteret i Rauma, som både har Romsdalseggen, Trollveggen, Romsdalshorn og det skredutsatte fjellpartiet Mannen.

Kronprins Haakon

Her svever kronprins Haakon 20 meter over bakken.

Foto: Terje Reite / NRK

Nærhet til fjell og en stolt fjellklatrerhistorie har vært bakteppet for utviklingen av klatreteknikker til bruk både på oljeinstallasjoner, bygninger, kraftanlegg og kringkastingsmaster. Det var under en demonstrasjon hos bedriften Aak Safety at Kronprinsen plutselig fikk lyst til å prøve selv.

Jeg kan kanskje ikke gjøre det i bare dressjakke, skrattet kronprins Haakon, og fikk låne en tykkere boblejakke fra en av Aak Safetys ansatte.

Kronprins Haakon

Her har Kronprins Haakon akkurat bestemt seg for at han vil prøve taumopeden. Dermed var det av med dressjakka og på med lånt boblejakke.

Foto: Terje Reite / NRK

Kronprins Haakon fikk en rask innføring i hvordan man kjører en taumoped, en batteridrevet innretning som gjør at man sparer tid og krefter under klatring, der man overlater den manuelle jobben til en liten, men effektiv maskin.

– Det er fin utsikt her oppe, utbrøt kronprins Haakon, i det han speidet ut over bedriften, Åndalsnes og elva Rauma som renner gjennom Romsdalen.

Kronprins Haakon

Kronprins Haakon måtte etter svevet innrømme at han hadde vært ganske så høyt oppe.

Foto: Terje Reite / NRK

Nede på bakken igjen kunne kronprins Haakon fortelle at han har respekt for høyder, selv om han har hoppet i fallskjerm tidligere.

– Jeg har vel ikke direkte høydeskrekk, men jeg har respekt for høyder. Men dette var moro sa han, og lovte å skryte av opplevelsen overfor familien når han kom hjem.

Kronprins Haakon

Før Kronprins Haakon bestemte seg for å prøve selv, fikk han oppleve at taumopeden kan styres med fjernkontroll fra bakken om noe skulle gå galt i høyden.

Foto: Terje Reite / NRK

Aak-gruppen startet opprinnelig med utgangspunkt i fjellklatre-miljøet i Romsdalen. På slutten av åttitallet ble det stadig mer aktuelt å bruke teknikker fra fjellklatringen i forbindelse med vanskelig arbeid på oljeboringsplattformer og i master og kraftlinjer.