Hopp til innhold

Her får de oppleve det ekte Norge

– Reaksjonene har vært at nå får vi se det ekte Norge, sier reiselederen Johan Algra i Møre og Trøndelag Guideservice. Eresfjord og bygda Nauste i Nesset i Romsdal utfordrer tradisjonelle cruisedestinasjoner.

Cruiseturister i land i Eresfjord

Med paraplyer i høljendes regnvær går tyske turister i land på den nye cruisedestinasjonen Eresfjord.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Dette savner turistene mange andre plasser som Flåm eller Geiranger, hvor det er bare turisme de opplever. Det sier Algra, mens turistene strømmer i land i tenderbåter på den lille brygga som Molde og Romsdal havn har rusta opp for å prøve ut den nye cruisemålet.

620 tyske turister opplever en ny del av fjord-Norge når cruiseskipet Amadea har gått inn i Eresfjorden.

Johan Algra reiseleder

Reiseleder Johan Algra i Møre og Trøndelag Guideservice

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Disse tyske turistene er interesserte i Norge og hvordan det er å bo her og da kan det være godt å oppleve som i dag i regnvær.

– Wilkommen nach Eresfjord!

Vi ønsker tyske Rolf og Gaby Schnitzler velkommen på land på brygga på Nauste. De to er som de fleste turistene godt utrusta med paraplyer og varme klær i det høljendes regnværet.

Rolf og Gaby Schnitzler

Rolf og Gaby Schnitzler fra Aachen i Tyskland blir ikke skremt av norsk regnvær.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Danke schön, sier Rolf, som forteller at dette liker de godt. Her møter de att på til slektninger som bor i Molde.

– Regnet betyr ikke noe, sier de tyske turistene. Det er så vakkert og trivelig her. De syns det er flott at cruiseskipet Amadea går inn i Eresfjorden og anløper Nauste, slik deres gamle keiser Wilhelm gjorde for 120 år siden, den gang Eresfjord sist var en cruisedestinasjon.

Cruiseskipet Amadea i Eresfjorden

Det tyske cruiseskipet Amadea til anker på Eresfjorden 120 år etter at keiser Wilhelm var her med cruiseskip.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Les også: Første cruiseskip på 120 år

Tilbyr det enkle

– Vi er imponert over hvor begeistra turistene er, for det er jo ganske enkelt det vi tilbyr, sier kulturleder i Nesset, Turid Øverås.

Hun står sjøl på kaia og tar imot turistene som kommer i land med tenderbåtene. Når det ikke regner, så er det jo flott natur og fin utsikt. Turistene må ordne seg litt sjøl med å gå turer i bygda. Mange spaserer rundt i bygda og ser på unger som leiker, dyr og hus og hvordan folket her på Nauste lever.

Kulturleder Turid Øverås

Kulturleder Turid Øverås sier at Eresfjord ikke skal bli det nye Geiranger.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Vi har fått veldig mange positive tilbakemeldinger, og det er artig at så mange av lokalbefolkninga møter opp her og skaper litt liv rundt cruisebåtanløpa. Her er musikk og husflidutsalg på kaia. Dette setter mange pris på både av turister og de som bor her.

Dette handler mye om hvordan vi tar imot turistene her på kaia – at folk står her og er blide og ønsker velkommen og prater med gjestene, det blir satt pris på.

Jeg tror ikke vi skal bli et nytt Geiranger, sier kulturlederen i Nesset. Jeg tror rett og slett vi skal holde på den lokale egenarten vi har her på Nauste.

Turister på Nauste

Turister spaserer rundt i bygda Nauste i regnværet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Alternativ for mindre cruiseskip

Romsdal har fra før cruisehavner i Molde og på Åndalsnes. Hvorfor da en tredje i Eresfjord, havnedirektør Olav Akselsen.

Havnedirektør Olav Akselvoll

- Vi skal ikke ha masseturisme hit til Eresfjord, sier havnedirektør Olav Akselvoll.

Foto: Picasa

– Vi ønsker at turistene som kommer hit skal være i regionen og da må vi ha flere alternativ. Eresfjord, Nauste og Eikesdalen er veldig bra alternativ og da tenker vi ikke masseturisme, men en destinasjon for litt mindre cruisefartøy med opplevelser.

- Har det vært ei rett satsing av Molde og Romsdal havn?

– Ja, det vil tida vise. Det tar en del år å innarbeide dette i markedet. Men vi har alt bestillinger til neste år. Jeg kan tenke meg at det blir noen år med relativt få anløp, og så håper vi det skal bli litt flere etter hvert.

Ei unik og urørt perle

– Dette er ei lita urørt perle, sier Søvik. Noe som kan være av interesse for mange. Nå markedsfører vi dette opp mot små turistskip og luksusyachter, fordi dette passer best for mindre grupper. Dette henger sammen med infrastruktur vi kan tilby her.

Jorid Søvik

To turistskip har alt meldt at de kommer neste år, sier Jorid Søvik i Molde og Romsdal havn.

Foto: Gunnar Sandvik /NRK

Det blir altså cruiseanløp i Eresfjord også neste år.

Phoenixredieriet som har Amadea, har meldt to nye turistskip til å anløpe Eresfjord og Nauste også neste sommer, forteller Jorid Søvik.