NRK Meny
Normal

Er dette eneste plassen i fylket med gode skiforhold?

Drømmen om perfekt julekortstemning har lenge blitt avlyst av meteorologene. Men noen steder i fylket kan man pakke appelsinene i sekken og snøre på seg skistøvlene.

Osmarka

Osmarka på Nordmøre lokker med snø i preparerte langrennsløyper.

Foto: Arvid Dalen

Alf Ottar Dahlen

Alf Ottar Dahlen har selv testet løypene.

Foto: Per Kåre Gagnat
Driftsleder Stian Græsdal ved Stranda skisenter

Driftsleder Stian Græsdal ved Stranda skisenter håper han snart kan stå i løypa igjen og glede seg voer synet av metervis med snø.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK
Snøforhold Osmarka idrett

Frister dette? Da er Osmarka på Nordmøre plassen.

Foto: Arvid Dalen

I Osmarka på Nordmøre, fire mil øst for Molde i Gjemnes kommune, lokker Alf Ottar Dahlen i Osmarka idrettslag med snø.

– Sist januar var Osmarka eneste stedet i mange mils omkrets som kunne tilby forhold for skigåing. Nå inn mot jul i år ser det ut til at vi er kommet i samme situasjon. Og det er ikke særlig lystige utsikter for snø i overskuelig framtid, sier han.

– Snømangelen er et problem

Daglig leder på Strandafjellet skisenter, Stian Græsdal, bekrefter at snømangelen er et problem.

– Vi har nok snø til at vi har 3,5 kilometer hvor man kan gå på langrenn. Der er det også lys slik at man kan holde på helt til klokken 22:00 på kvelden. Men på selve skianlegget er det for lite snø, sier Græsdal.

Han er optimist så langt det går og sier at det allerede fredag kveld kan komme nedbør i form av snø i anlegget, men det kan også komme regn.

– Det er de milde temperaturene som er problemet. Det ligger litt snø i bakken så det er ikke så mye som skal til. Så vi håper vi er i gang før jul, sier han.

Græsdal oppfordrer alle til å følge med på nettsidene til Strandafjellet skisenter. Der vil de kontinuerlig legge ut oppdatert informasjon om snøforholdene. Uansett snømengde vil de åpne gondolbanen fra 2. juledag og frem til søndag i romjulen.

Stengt på Fjellsetra

Sunnmørsalpene Skiarena Fjellseter i Sykkylven vil trolig heller ikke åpne før jul.

– Det er for lite snø foreløpig, sier Tore Utgård.

Utgård tror en kan gå på langrenn i noen områder, men løypene er ikke preparerte. Han tør ikke spekulere i når alpinanlegget åpner.

– Det er veldig usikkert. Det kan være en mulighet rundt julaften, men vi vet ikke. Blir det snø så åpner vi med en gang, sier han og oppfordrer til å følge med på nettsidene.

Tror ikke vi åpner i år

Driftsleder på Ørskogfjellet skisenter sier at det ser dårlig ut for åpning av alpinanlegget.

– Det ser ikke ut som om det blir det i år nei, sukker Kjetil Gjul.

Han sier at det ikke er mye snø på fjellet i det hele tatt og at det heller ikke vil bli preparert langrennsløyper før det kommer mer snø.

– Det er sikkert mulig å ta seg en tur, men det er ikke nok snø for å kjøre tråkkemaskin, sier han.

Også på Rauma Skisenter sine hjemmesider opplyser de at det milde været den siste tiden har ført til at snøen er borte i nedre del av anlegget.

Mildvær har ikke tatt knekken på snøen i Osmarka

Men i Osmarka ligger snøen enda.

– Det blir kvit jul her. Jeg var ute sist torsdag kveld og da var det suverene forhold. Jeg tro ikke det vil forandre seg om vi får samme vær som nå. I går var det minusgrader, sier Dahlen.

Osmarka har ikke alpinanlegg men kan friste med åtte kilometer preparerte langrennsløyper. Dersom været ikke endrer seg dramatisk, regner Dahlen med at det blir gode muligheter for å boltre seg i løypene for ivrige skiløpere i jula og romjula.

– Det er fortsatt skiføre helt fra skistadion. Så her lover vi gode forhold både for fristil og klassisk, særlig ute i Vassverksrunden. Med erfaringen fra sist vinter, regner vi med et relativt stort innrykk av skiløpere, sier Dahlen.

Tips andre

Skisporet. no tilbyr også oppdatert løypeinformasjon hvor en kan holde seg oppdatert på skiforholdene i nærheten over hele landet.

Om du vet om steder i fylket hvor det er gode snøforhold skriv det i kommentarfeltet og tips andre ivrige skientusiaster.