NRK Meny
Normal

Her får breiflabben deilig spa-behandling

Breiflabben er kanskje ikke den vakreste skapningen på jord. Men han har en hemmelighet. Han elsker spa, og går slett ikke av veien for en grundig skjønnhetsbehandling.

Breiflabb

På dypet i Atlanterhavsparken duver breiflabben sakte i det dype vannet. Lenge kan han ligge å bare skue på fisker og skalldyr som sakte farer forbi. Kanskje slenger han et og annet blikk ut på publikum på andre siden av glassveggen også.

Men når tiden er inne legger han seg på en sandbanke og venter. Der vet han hva som skal skje. Dette er nemlig spa-avdelingen på akvariet i Ålesund.

Oftest kommer én og én breiflabb til spa-avdelingen. Men i dag kom de i flokk og følge. Hele seks breiflabber la seg rett ut samtidig og ba om den deiligste behandling en breiflabb kan tenke seg.

Rune Veiseth

Rune Veiseth, akvarist ved Atlanterhavsparken i Ålesund.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

– Se her har breiflabbene lagt seg til rette. Og da kommer de små fiskene, bergnebber, og får seg mat, forteller akvarist Rune Veiseth.

– Vinn-vinn-situasjon

De lever i et godt kompaniskap dei to forskjellige fiskeslagene. Breiflabben trenger spa. Han vil ha fjernet skitt og parasitter. Og bergnebben stiller villig opp. Den trenger nemlig mat.

– Dette er en vinn-vinn-situasjon, så lenge breiflabben er grei, sier Veiseth.

For breiflabben har skarpe tenner og en diger munn. I andre situasjoner ville ikke bare den lille bergnebben være mat. Han kan gjerne spise artsfrender og andre fisker på størrelse med seg selv. Breiflabben har også vært observert spisende på store måker.

Breiflabben husker at bergnebben har hjulpet ham før. Så i denne situasjonen spiser den ikke ham. Så nå lar han ham fortsette behandlingen og forhåpentligvis konsentrerer han seg om noe annet.

Rune Veiseth sier også at akvariet prøver å fôre breiflabbene nok slik at de ikke går til angrep på de andre fiskene i akvariet.

– Ikke sett sånt før

Denne dagen har hele 6 breiflabber lagt seg til rette for å få spa-behandling av bergnebbene.

Det er første gangen vi har sett så mange breiflabber legge seg ned for å bli behandlet på denne måten.

Tidligere lå breiflabbene i en mindre avdeling i akvariet. Nå er de i en stor tank sammen med bergnebber. Det har gitt gode resultat. Bergnebben fjerner parasitter og breiflabbene får dermed mindre sår og infeksjoner.

– Breiflabbene holder seg friskere. De vi har her nå er opp til ni år gamle, kan akvaristen fortelle.

Bergnebbens behandling av en breiflabb kan ta fra noen timer til flere dager.