NRK Meny
Normal

– Ikke slutt med skikjøring

Profesjonell skiløper Asbjørn Eggebø Næss var nær venn av en av de omkomne. – Vi må bare erkjenne at skikjøring innebærer risiko.

Asbjørn Eggebø Næss

Asbjørn Eggebø Næss var venn med en av de omkomne. Han har bistått redningsmannskapene i Sunndalsfjella, og mener at det er viktig å hjelpe til i slike situasjoner.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Han har vært i Sunndalsfjella for å observere og å bistå redningsmannskapene. Næss forteller at de omkomne var svært fjellvante mennesker som bruker mye tid ute i naturen.

– De var veldig godt utstyrt til å gå denne turen. Alle fire hadde veldig gode skiferdigheter, god vurderingsevne og sterk fysisk. De har vært på feil sted til feil tid. Når man er til fjells kan det være vanskelig å lese grensene mellom det som er farlig og det som innebærer en risiko, sier Næss.

– Snu hvis du er i tvil

Selv om man er erfaren er det vanskelig å vurdere hva som er sikkert og ikke. Næss mener at det er viktig å snu hvis man er i tvil. En av de omkomne er en god venn av Næss, og han ser på arbeidet som har blitt gjort i Sunndalsfjella som meningsfullt.

– Det er viktig at vi hjelper til i en slik situasjon. Vi må bare erkjenne at skikjøring innebærer risiko.

Skredområdet er i bunnen av en dal, og det er et forholdsvis stort skred. Det ble søkt i en bredde på 20–30 meter, og de omkomne ble funnet i en omkrets på 15 meter bare 1–2 meter ned i snøen. Den profesjonelle skiløperen forteller at Sunndalsfjella er et fantastisk skiområde som har et hav av muligheter.

– Det er helt legitimt å gå på ski i dette området. Folk må ikke slutte med det.

– Viktig å ha skredsøkeren på kroppen

Tormod Eldholm

Tormod Eldholm i Volda Ørsta skredgruppe.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Tormod Eldholm i Volda Ørsta skredgruppe var med og berget de omkomne ut av skredområdet. Han forteller at de hadde stabile værforhold under leteaksjonen i Sunndalsfjella onsdag.

– Temperaturen har vært lav nok til å gjennomføre letingen. Heldigvis klarte vi å gjøre jobben vår før det ble for varmt, sier Eldholm.

Når temperaturene stiger blir også skredfaren større. Redningsmannskapene vurderte forholdene hele tiden, og så på situasjonen som sikker. Ti søkere ble flydd inn i området ved Frusalhalsen der snøraset hadde gått.

– Det hadde kommet en god del snø siden skredet gikk, og derfor var det vanskelig å se hvor stort det egentlig var. De omkomne hadde på seg skredsøker, og det var nettopp derfor vi fant dem, sier Eldholm.

Han påpeker at det er viktig å ha skredsøkeren på kroppen. Den ene omkomne hadde søkeren i sekken, som ble funnet på et annet sted enn kroppen.

– Derfor er det viktig at du alltid har på deg skredsøkeren. Alle fire ble funnet med få meters mellomrom, og det ser ut som om de har gått samlet, sier Eldholm.