Flere spisesteder i Norge saboterer ordningen med smilefjes. De vegrer seg for å henge opp Mattilsynets vurdering dersom de ikke får toppkarakter, sier Mattilsynet.
I den første kontrollrunden i januar, besøkte Mattilsynet 2279 spisesteder. En tredel av alle kontrollerte spisesteder fikk anmerkning av Mattilsynet.
Saboterer smilefjesordninga
NRK har snakket med flere distriktskontor som forteller om ulike erfaringer med smilefjesordningen.
– For Oslo kan jeg bekrefte at vi har hatt utfordringer med noen spisesteder som ikke har hengt opp rapporten etter tilsyn, eller at de tar den ned etter at inspektørene har gått. Noen virksomheter henger ikke rapporten på synlig sted for kundene. Dette gjelder i hovedsak de stedene som får strekmunn eller surmunn, sier avdelingssjef ved Mattilsynet i Oslo, Marit Kolle.
På Sunnmøre ble 62 spisesteder kontrollert. Åtte fikk ikke smilefjes.
– Vi opplever at de fleste er godt forberedt. Vi har sett en nivåheving på orden og hygiene. Det betyr mye å få et smil, sier seksjonssjef ved Mattilsynet i Ålesund, Lennart Floyd Berge.
Likevel er det noen som forsøker å snike seg unna.
– Vi har en konkret sak der surmunn ikke ble hengt opp. Dette førte til at virksomheten trengte tre tilsyn før de fikk smilefjes. Andre forsøker å skjule vurderingen fra Mattilsynet ved å ta ned plakaten før helgene, eller henge dem på lite synlig plass, sier Berge.
Alle må henge opp
– Dersom et spisested ikke henger opp vår vurdering på synlig sted for kunden, gjør de bare vondt til verre. I ytterste konsekvens kan vi gi dagmulkt, sier seniorrådgiver Atle Wold ved Mattilsynet sitt hovedkontor.
Selv om spisestedet unnlater å vise sin karakter, vil vurderingen likevel være offentlig på Mattilsynets hjemmesider.
Her kan du søke på spisesteder i smilefjes-ordningen.
De som ikke henger opp vil tape i lengden
Kaféen TYT i Ålesund fikk først strekfjes da Mattilsynets kontrollører besøkte spisestedet 21. januar. Noen dager senere fikk eier Berit Vestad sitt smilefjes.
– Vi fikk anmerking på internkontrollen vår, og ikke på matsikkerhet. Vi fikk rettet opp med en gang, sier Vestad.
Hun hengte opp strekfjeset fra Mattilsynet først. Vestad mener at de som ikke følger reglene vil tape på sikt.
Kundene vil avsløre juks
– Kundene vil etterhvert bli oppmerksom på ordningen. Dersom noen velger å ikke henge opp resultatet, vil kundene merke dette. Næringen har alt å tjene på åpenhet, sier Vestad.
Hun mener erfaringene fra Danmark viser at det ikke lønner seg å snike seg unna.
– I Danmark har de gjort dette lenge. Der går kundene forbi restaurantene som ikke har plakat hengende synlig. På sikt tror jeg det blir slik Norge. Kundene velger bort spisestedene som ikke har Mattilsynets vurdering, sier Vestad.