NRK Meny
Normal

– Klarer ikke å henge med på julegavekjøret

– Julegavekravene er så høye at mange av oss ikke makter å henge med, sier pensjonistleder.

JUL

Det bugner av gaver under treet. Men kanskje er noen kjøpt over den økonomiske evnen? Minstepensjonister signaliserer at de sliter med å henge med på gavepresset, ifølge pensjonistforbundet.

Foto: Kvale, Jens O. / NTB scanpix

Butikkene fylles av ivrige gavekjøpere. Også i år skal nissens sekk fylles, eller berget ved juletrefoten skal bugne, minst like mye som i fjor og året før det. Men blant noen av julegavekjøperne er kanskje smilet litt stivere enn hos andre. For kravene til verdi og størrelse på gavene står ikke alltid i stil med innholdet i lommeboken.

Borge Rørvik

Borge Rørvik er leder i Pensjonistforbundet.

Foto: Johnny Syvertsen / Pensjonistforbundet

– Vi får bekymringsmeldinger. De ringes inn til bekymringstelefonen vår. Mange minstepensjonister opplever situasjonen som vanskelig, sier leder i Pensjonistforbundet, Borge Rørvik til NRK.

Skjønar du utspelet til Pensjonistforbundet? Er du samd? Er presset for stort? Delta gjerne i debatten i kommentarfeltet under artikkelen.

– Vil så gjerne

Å se barnebarnas øyne lyse opp i samme sekund som julepapiret rives av pakken, er for mange besteforeldre et av årets høydepunkter. For de aller, aller fleste ønsker å glede sine barnebarn.

Men mange sier akkurat denne situasjonen er vanskelig. Og det er vanskelig fordi de så gjerne vil glede barnebarna, men så har de gjerne ikke mulighet, sier Rørvik.

– En umulighet

Rørvik frykter at kravmentalitet rundt julen kan føre til skuffelser, og til at forholdet mellom barna og de eldre blir skadelidende. Han betegner situasjonen der barn gjerne ønsker seg både iPader og merkeklær som håpløs for mange. Mange besteforeldre har dag også mange barnebarn, og sluttregningen kan bli stor.

Minstepensjonister har ikke mulighet til å tilfredsstille slike krav, sier han. Det er en umulighet, legger han til.

 : Besteforeldres gavepress

– Utidig

Rørvik appellerer nå både til den eldre generasjon og til foreldregenerasjonen om å være tydelige på at kravene til gaveverdi må reduseres. Han mener dette må til om man skal kunne få til en god familiejul som er til gagn for hele familien, med medlemmer i alle aldre.

Det er utidig å sette folk i en situasjon der man ikke kan følge med. I tillegg kan gavepresset føre til at både barn og unge blir mobbet fordi de ikke har de samme merkeklærne og alt annet som tilbys i dag, sier Rørvik.

Hva er da ditt råd til minstepensjonistene?

De må være ærlige. De må fortelle barnebarna om sitt voksne liv. Da tror jeg de vil forstå, sier Borge Rørvik.