Helse Midt-Norge fortsetter hemmelighold

Helse Midt-Norge skal ansette ny administrerende direktør. Nå lover helseforetaket at alle søkere skal få sin søknad behandlet konfidensielt. Annonsen opplyser ikke at søkerlisten skal være offentlig slik loven krever, mener Norsk Redaktørforening.

Stillingsannonse med Arne Jensen innfelt

Arne Jensen i Norsk Redaktørforening mener annonseteksten til Helse Midt-Norge ikke er i tråd med loven.

Foto: Norsk Redaktørforening / NRK

Helse Midt-Norge er kritisert for mangel på åpenhet. Nå frykter både redaktørforeningen og fagforeningene at ansettelsen av ny administrerende direktør skal skje i hemmelighet bak lukkede dører.

Arne Jensen, gen.sekr. i Norsk redaktørforening

Arne Jensen generalsekretær Norsk Redaktørforening.

Foto: Marit Hverven / NRK

– Enten har de slurvet med annonsen, eller så har de valgt å bryte loven, sier generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

Han mener at annonsen er i strid med loven.

– En plikter å opplyse søkerne om at navnene deres kan bli offentliggjort når søknadsfristen går ut. Her blir de faktisk lovet det motsatte. Nemlig konfidensialitet, sier Jensen.

Overrasket over valgene til Helse Midt-Norge

Redaktørforeningen mener det er svært overraskende at Helse Midt-Norge ikke signaliserer full åpenhet rundt ansettelsen av ny direktør.

En ting er at annonsen er ulovlig. En annen sak er at det er fryktelig dumt å gjøre dette for et foretak som har vært i involvert i en prosess der mangel på åpenhet har vært gjenstand for sterk kritikk, sier Jensen.

Det er selskapet Headvisor som skal finne kandidater til stillingen.

I utlysingsteksten for direktørstillingen i Helse Midt-Norge står:

Alle henvendelser før søknadsfristen behandles konfidensielt inntil annet er avtalt. Søknadsfrist: 15.02.15

I annonser for offentlige stillinger hos Hedvisor står:

I samsvar med offentlighetsloven § 25 gjør vi oppmerksom på at opplysninger om søkerne kan offentliggjøres selv om det er bedt om konfidensiell behandling. Søkerne vil i tilfelle bli forhåndsvarslet om dette.

Headvisor.no

Ikke sjokkert over manglende åpenhet

Ralph Herter

Linjen med manglende åpenhet fra Helse Midt-Norge ser ut til å fortsette, sier tillitsvalgt Ralph Herter.

Foto: Eirik Haukenes

Tillitsvalgt for overlegene ved Kristiansund sjukehus, Ralph Herter sier at han har sluttet å bli sjokkert over helseforetakets manglende åpenhet.

– Dette passer godt med totalbilde vi har av Helse Midt-Norge. Dette er enda en brikke i den fatale utviklingen og ukulturen. Striden i Møre og Romsdal skyldes at Helse Midt-Norge over tid velger hemmelighold fremfor åpenhet, sier Herter.

Les stillingsannonsen hos Headvisor her.

Håper på flere søkere

Ola Strand

Ola Strand er styreleder i Helse Midt-Norge.

Foto: SAS

– Hensikten med konfidensialitet er at søkere kan henvende seg til byrået for å forhøre seg om stillingen, uten at navnet kommer på en liste, sier Ola Strand.

– Men er det ikke ganske opplaget at en som ringer for bare å forhøre seg om en stilling ikke får navnet sitt på en liste?

– Det er tydelig at helseforetaket har erfaring på det motsatte da, sier Strand.

Strand sier at styret ønsker seg flere kvalifiserte søkere å velge mellom når fristen får ut 15. februar.