Opprørstemning i Volda før møte med Høie

Det er venta at tusenvis av demonstranter vil møte helseminister Bent Høie når han kommer til Volda klokka halv ti i formiddag.

Tusenvis i fakkeltog i Volda

Nesten ti tusen demonstrerte i november mot nedlegging av akuttilbudet ved Volda sjukehus. I dag møter helseminister Bent Høie et nytt fakkeltog når han kommer til Volda.

Foto: Remi Sagen

– Vi har no skaffa høyttalere og mikrofoner slik at helseminister Bent Høie skal få forklare seg for folket når han kommer til Volda i dag. Det sier nestleder i folkeaksjonen for Volda sjukehus, Jørund Knardal.

Jørund Knardal

Nestleder i folkeaksjonen for Volda sjukehus, Jørund Knardal.

Foto: Arne Flatin / NRK

I dag skal helseministeren møte ordførere fra Nordfjord og Søre Sunnmøre, og ansatte på sjukehuset i Volda. Helseministeren har foreslått å legge ned akuttfunksjonene ved Volda sjukehus. Dette har satt sinnene i kok.

– Vi satser på et nytt stort fakkeltog i dag tidlig. Vi skal møte Høie med paroler om å snu i tide, og vi skal vise at Volda er akuttsjukehus for 70.000 mennesker. Ikke 42.000 mennesker som Høie tror, sier Knardal.

Sinnene i kok

Forslaget til sjukehusplan i Norge har vakt sinne både i Volda og ved andre små lokalsjukehus i Norge. Flere steder kjemper nå innbyggerne for fremtiden til sjukehusa sine.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie til Volda klokka halv ti i formiddag.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Du er ikke redd følelsene vil ta overhånd for noen av demonstrantene når Høie kommer?

– Det skal ikke være noe behagelig for han å komme hit fordi vi er helt uenige med han. Vi skal møte han med faglige og saklige argument. Vi trenger ikke å møte han med noen usakligheter. Det har vi ingen planer om. Vi vil ta han på saklige argument, fordi de argumentene han kommer med faller helt på steingrunn, sier Knardal.

24. november møtte nær 10.000 mennesker opp utenfor Volda sjukehus for å demonstrere mot helseministerens forslag til nasjonal sjukehusplan.

– Vi er hverken så dumme og enfoldige her i Volda at vi tror vi får et bedre sjukehustilbud om vi mister akuttkirurgien. Men det er akkurat dette som er mantraet til Høie; bare vi får lagt ned akuttfunksjonene så får vi et bedre sjukehus, sier Knardal.

Les også: Akuttkirurgien i Volda i fare

Les også: Dette er hovedpunktene i den nye nasjonale sjukehusplanen

Setter sin lit til Stortinget

Knardal tror Høies sjukehusplaner vil møte motbør i Stortinget.

– Jeg er overbevist om at ganske mange folk i regjeringsapparatet, i Høyres stortingsgruppe og i Frp som ser at dette er så ubehagelig for partiene at de ikke kan gå med på dette. Jeg føler meg overbevist om at noen setter ned foten for disse planene ganske snart, sier Knardal.

Han mener at spesielt Frp har et forklaringsproblem dersom de støtter Høies planer.

– Rett før valget i 2013 uttalte Siv Jenssen følgene i lokalavisa: "Pinlig av Støre". Dette gjorde Siv Jensen fordi Støre ikke kunne gi en 100 prosent garanti for å bevare akuttkirurgien i Volda. Nå er det helt stille i Frp om denne saken, sier Knardal.

Vil stå samlet om kravet

Helseminister Bent Høie skal møte alle ordførerne på Søre Sunnmøre og Nordfjord til et møte i Volda klokken ti. Volda-ordfører Jørgen Amdam sier at hele regionen vil stå samlet bak kravet om å beholde akuttfunksjonene ved Volda sjukehus.

Jørgen Amdam ordførar i Volda

Volda-ordfører Jørgen Amdam sier at hele regionen vil stå samlet bak kravet om å beholde akuttfunksjonene ved Volda sjukehus

Foto: Remi Sagen / NRK

– I dokumentene står det at det er 42.000 som sokner til sjukehuset, men ser vi på hele storregionen er det i realiteten over 70.000, sier han.

Han mener at sjukehuset i Volda står i en særstilling i Norge, og må vurderes annerledes enn andre lokalsjukehus.

– Jeg håper at vi Stortinget etter hvert kan innse at det her er en annen situasjon enn det som står i dokumentene, og at vi i alle fall kan få til en samarbeidsavtale mellom Helse Vest og helse Midt som for å få et akuttkirurgisk tilbud som tilsvarer det vi har for føden, sier Amdam.