Hopp til innhold

Helseministeren til Kristiansund for å diskutere fødeavdelingen

Onsdag gikk ledelsen for fødeavdelingen i Kristiansund av. Nå kommer helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol til nordmørsbyen.

Ingvild Kjerkol (Ap )

KRISTIANSUND: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol kommer til Kristiansund 25. august.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Onsdag gikk ledelsen for fødeavdelingene i Kristiansund og Molde av på grunn av utfordringene med fødeavdelinga ved Kristiansund sykehus.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier til NRK at det er viktig for henne å møte tillitsvalgte og representanter fra Helse Midt-Norge for å høre om hvordan de vurderer situasjonen.

Hun sier at helseforetaket er i en krevende situasjon etter at fødeavdelingen i Kristiansund måtte stenge etter å ha blitt åpnet før sommeren, og som følge av at flere ledende ansatte ved sykehuset har sagt opp sine stillinger.

Det er helseforetaket som nå må vurdere den situasjonen som har oppstått og finne løsninger. Pasientsikkerhet og forsvarlighet i tilbudet må ivaretas, sier Kjerkol.

Vil møte ledelsen og ordførere

I Kristiansund skal Kjerkol møte sykehusledelsen, tillitsvalgte og representanter fra Helse Midt-Norge. Kjerkol vil også invitere alle ordførerne i Nordmøre og Romsdal til et møte samme dag.

– Det er hyggelig at statsråden vil komme til Kristiansund sykehus, og vi ser frem til å orientere om vårt arbeid og svare på spørsmål, sier administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Øyvind Bakke.

Ordføreren i Kristiansund, Kjell Neergaard, sier til NRK at han er fornøyd med at statsråden tar turen. Han forventer at Kjerkol lytter til både politkerne og de ansatte ved fødeavdelingen.

– Slik at vi får formidlet våre opplevelser og våre erfaringer med den svært krevende situasjonen vi har vært i.

Kjell Neergaard

Ordføreren i Kristiansund, Kjell Neergaard, er fornøyd med at statsråden tar turen.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

– Men det viktigste blir å høre statsrådens vurderinger om hvordan stortingsvedtaket og enigheten i Hurdalsplattformen kan gjennomføres, nemlig at det skal være åpen fødeavdeling i Kristiansund, sier Neergaard.

Les også Leiinga trekkjer seg fordi dei ikkje klarer å opne fødeavdelinga i Kristiansund

Kristiansund sjukehus. Carina Wollan Myhre er assisterande klinikksjef. Johan Kippervik er avdelingsleiar på fødeavdelingane i Kristiansund og Molde. Georg Johnsen er klinikksjef for Sjukehuset Nordmøre og Romsdal.

Eneste i landet

Fødeavdelingen i Kristiansund er nemlig den eneste i landet som har et stortingsvedtak på seg, som sier at den skal holde åpent.

Da ledelsen ved avdelingen trakk seg, uttalte Helse- og omsorgsministeren at det fremdeles ikke var vurdert å endre vedtaket.

Også i Hurdalsplattformen slo Arbeiderpartiet og Senterpartiet fast at de skulle jobbe for å ivareta føde- og barseltilbudet på Nordmøre og Romsdal, samt fødeavdelingen i Kristiansund.

Men på grunn av bemanningsproblemer har avdelingen vært stengt flere ganger. Fødende på Nordmøre blir i dag sendt til Molde sykehus, så lengde fødeavdelingen i Kristiansund er stengt.

Politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, har tidligere sagt at han mener det bare er et spørsmål om tid før Stortinget må bli koblet inn igjen.

I 2025 skal Nordmøre og Romsdal få et nytt felles sykehus, i staden for å ha ett hver som de har nå. Der skal det også komme en felles fødeavdeling for de to regionene.

Les også Fødeavdelingene i Møre og Romsdal er på bristepunktet

Øyvind Bakke, administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal.

Les også Fødeavdelinga får 25 millionar for å hente inn fagfolk

Kristiansund sykehus