NRK Meny
Normal

Hektisk møtevirksomhet om kommunereformen

Mange skal bli færre og flere skal få nye grenser. Det nye kommunekartet er i ferd med å bli til, og kommunene er ute og frir til hverandre.

Ottar Jan Løvoll og Morten Hagen

Ottar Jan Løvoll (Ap) og Morten Hagen (H) er begge på jakt etter en god kommunestruktur for egne kommuner.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Vi er åpne for å se på alle muligheter. Det sier ordfører i Vågsøy, Morten Hagen (H).

Kommunereformen har ført til hektisk møtevirksomhet mellom kommunene i høst. Først hadde Vågsøy tenkt å gå sammen med Selje og Vanylven og diskutere, men de ser også på andre muligheter.

– Dersom det viser seg at vi kan få en god kommunestruktur ved å se nordover, er vi åpne for det også.

Bruløsninger har stor betydning

Skal du kjøre fra Vanylven til Selje og Vågsøy slipper du å bruke ferge. Skal du nordover derimot er du avhengig av ferge. Det er en mental sperre. Den planlagte Rovdefjordbrua har stor betydning for om Vågsøy vil gå sammen med kommunene på ytre Søre Sunnmøre.

– Både Rovdefjordbrua og bru over ytre Nordfjord vil være to element som betyr mye for en ny kommunestruktur. Men samtidig må vi være klar over at en ny kommunestruktur skal ligge i kanskje femti år. Da vil veiprosjekt komme på plass, og vi kan ikke bare tenke noen få år frem i tid, sier Hagen.

Vanylven har flere alternativ

Vanylven har flere alternativ. En ny spørreundersøkelse viser at folk i Vanylven føler seg som sunnmøringer, men undersøkelsen gir ikke noe svar på hvem Vanylven bør slå seg sammen med.

Samtalene med Vågsøy og Selje er viktige sier varaordfører Ottar Jan Løvoll.

– Det er viktig å være tidlig ute og få opprettet en god dialog. Så må prosessen videre se hva vi kan greie å få til, sier han.

Det er en omfattende prosess.

– Den starter vi nå.

– Må Vågsøy og Selje være villige til å bli med nordover til ytre Søre Sunnmøre om dette skal være interessant?

– Slik det ser ut nå ut fra innbyggerundersøkelsene så hadde det vært en styrke å få Vågsøy og Selje med seg videre nordover på kysten videre mot Herøy og Ulstein-området. Men det er tidlig i prosessen og vi må se hva vi kan komme frem til etter hvert, sier han.

Onsdag i neste uke skal Vanylven diskutere kommunesammenslåing med Vågsøy og Selje.