– Dette blir Norges tindehovedstad

Skal man oppleve Norge som fjellandet med tinder og steile bergvegger må man til Åndalsnes. Fredag åpner Norsk Tindesenter med aktiviteter for klatreglade og med utstillinger som løfter frem den stolte tindehistorien i området.

Norsk Tindesenter
Foto: Terje Reite / NRK

Dagen før dagen hamres, graves, skrus, pusses og vaskes det på Åndalsnes. Etter ti års planlegging åpner Norsk Tindesenter. Norge er et fjelland. Men aldri før er norsk tindehistorie og dagens topptur-turisme blitt presentert på en så spektakulær måte.

– Med dette senteret befester Åndalsnes sin posisjon som Norges tinde-hovedstad. Dette er et sted for å være aktiv i klatreveggen, å lære gjennom utstillingene om tindehistorien og å oppleve spektakulær film fra den norske fjellheimen, sier reiselivssjef i Rauma, Hilde Gråberg Bakke til NRK.

Hilde Gråberg Bakke

Hilde Gråberg Bakke er reiselivssjef i Rauma.

Foto: Terje Reite / NRK

– Stolt tindehistorie

På Norsk Tindesenter kan man oppleve norsk tindesport helt tilbake på 1800-tallet. Det hele begynte med én mann, nemlig klatrepioneren Arne Randers Heen (1905-1991), som store deler av sitt liv samlet inn historisk materiale fra norsk tindesport.

I 1990 åpnet Norsk Tindemuseum på Åndalsnes basert på hans private samlinger, og dagens Norsk Tindesenter bygger mye av sin virksomhet på pionerens arbeider.

– Vi så fort at det var svært mye materiale som var svært interessant, men som var lite tilgjengelig. Vi ville skape mer bærekraft og skape større aktivitet rundt historien, sporten og turismen i fjellet, sier en av initiativtakerne Mette Rye.

Mette Rye

Mette Rye var en av initiativtakerne til Norsk Tindesenter.

Foto: Terje Reite / NRK

Stor klatrehall

Det mest spektakulære i Norsk TIndesenter finner man inne i det høyreiste tårnet. Det ville være feil å kalle det en klatrevegg. Hele rommet er en gedigen klatrearena, med klatremuligheter på alle bauger og kanter. Det er 21 meter til toppen, og klatrehallen har 60 ulike klatreruter.

– Dette er rosinen i pølsen for mitt vedkommende. Men for det store publikum bør hele senteret være av stor interesse, sier driftsleder Kevin Kolstad.

Kevin Kolstad

Kevin Kolstad er driftsleder på Norsk Tindesenter.

Foto: Terje Reite / NRK

– Som ein ny fjelltopp

Midt i virvaret av håndtverkere, utstillere og klatrere befinner også styreleder Fred Husøy seg. Han har også vært med i prosessen i årevis, og kan stolt vise frem senteret som åpnes av Kronprins Håkon fredag.

– Senteret står i Åndalsnes sentrum nærmest som en ny fjelltopp i fjellkommunen Rauma. Her blir det tilbud både til lokalbefolkningen og til de mange turistene som kommer til området, sier Husøy.

Fred Husøy

Fred Husøy er styreleder i Norsk Tindesenter.

Foto: Terje Reite / NRK

– Reiseliv for aktive

Og representantene for turistnæringen gnir seg allerede i hendene. Torsdag var en rekke represtanter fra norsk turistnæring på synfaring på det nye senteret.

– Vestlandet har tidligere vært en typisk rundreisedestinasjon. Med dette senteret styrkes Vestlandets posisjon som aktivitetsdestinasjon, med fokus på vandring i fjellet og klatring. Og dette skjer i nær tilknytning til reiselivsikoner som Romsdalseggen, Trollveggen og områder som Trolltunga lenger sør. Vi ønsker fokus på aktivt reiseliv og vil trekke til oss turister som ikke bare vil se men også være aktive, sier administrerende direktør i Fjord Norge, Kristian B. Jørgensen.

Fjord Norge

Kristian B. Jørgensen er administrerende direktør i Fjord Norge.

Foto: Terje Reite / NRK