NRK Meny
Normal

Har du sett slike steiner på fjellet?

Naturkunst er et trendy fenomen for å få utløp for kreativ kribling, mener kunstner.

Hekling på stein

Steinene ligger langs stien opp til Valderøyfjellet i Giske kommune.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Gunn Nordheim Morstøl

Her monterer Gunn Nordheim Morstøl heklingen på den store steinen.

Foto: Privat

Noen har gjort seg flid med disse steinene som ble funnet på Valderøyfjellet i Giske kommune. Små, runde steiner dekt med hekling. Er dette kunst? Og vet du hvem som står bak?

Spennende naturkunst

Kunstner Gunn Nordheim Morstøl fra Isfjorden i Rauma tror hun vet hvorfor disse steinene har blitt dekorert. Selv har hun hatt lignende prosjekter. I fjor kledde hun en stein med heklede åttekanter og sirkler.

– Jeg syns at det er spennende å drive med kunst ute i naturen. I tillegg liker jeg å hekle, og jeg mener vi må hedre heklingen, som ofte har blitt sett ned på i kunstverdenen, forteller Morstøl.

Hun har alltid vært glad i å holde på med håndarbeid, og fant en måte å dra det med ut i naturen. I 2002 startet Morstøl prosjektet Kunst i natur, og annenhver sommer legger hun og andre kunstnere opp til utstillinger i naturen. Den kledde steinen var hennes bidrag ved foten av Litlefjellet i 2013.

Stein kledd med heklet teppe

I fjor sommer var denne steinen en del av utstillingen Kunst i naturen ved foten av Litlefjellet i Romsdal.

Foto: Eva Berg Alnes, Kunst i natur 2013

«Surrounded by Love», som var navnet på den store steinen, var ifølge kunstneren et svært tidkrevende prosjekt. Morstøl brukte mange timer på å tilpasse heklearbeidet til steinen. Det var også viktig at folk kunne se at det faktisk var en stein under teppet.

Personlig på fjelltur

Hun tror at folk har kledd de små steinene på Valderøyfjellet fordi de vil gjøre uttrykk for kreativitet og gi en bit av seg selv.

– Jeg tror at dette er en trend som først oppstod i byene med forskjellig pop-up-kunst, og nå har det spredd seg ut i distriktene. Det gjør kanskje fjellturen mer personlig. Det er jo veldig koselig med husflid, sier kunstneren som lenge har drevet med tekstilkunst.

Hun har også sett at folk har hengt broderier rundt om i naturen i Rauma.

Stein kledd med hekling på Valderøyfjellet

En turgåer la godt merke til de kledde steinene på vegen opp til Valderøyfjellet i helga.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK