Radioprogrammet "Mat med Mindor" handla onsdag 12. mai om plukkpølse og dei herlege erfaringane med å steikje kjøtmat i leirgryte . Til slutt fortalde Mindor om korleis ein kan lage iskremen sjølv. Det beste er å bruke ismaskin, men ein kan også lage is utan. Her gir Mindor Klauset deg to grunnoppskrifter på isparfait og kremis.
Isparfait
8 eggeplommer
100 g sukker
6 dl kremfløte
-pisk eggeplommer og sukker litt luftig i en stålbolle, settes over dampen fra en kasserolle med forsiktig kokende vann. Piskes videre til luftig og tykk eggedosis.
-piskes deretter kald i kaldt vannbad
-smak tilsettes
-halvpisket krem løftes inn
-fylles i former og fryses
-settes i kjøleskap ca ½ time før servering
Smak kan være:
-vaniljestang
-puré av friske/frosne bær
-smeltet sjokolade
-fruktpuréer
-nøtter og hakket sjokolade
-kanel
-rosiner marinert i portvin
Sukkermengden må kanskje justeres etter hvor sur/søt smakstilsetningen er.
Kremis
0,5 l H-melk
0,5 l fløte
200 g sukker
8 eggeplommer
Sukker, melk og fløte kokes opp og helles over godt sammenpiskede eggeplommer under kraftig pisking. Avkjøles og smak tilsettes etter ønske (se isparfait). Fryses i iskremmaskin med konstant røring, eller settes i fryseren og røres med en visp hvert 5. minutt.
*******
Apropos samtalen om plukkpølse i dette programmet: Her er ei oppskrift frå boka "Bestemors kjøkken" (utseld frå forlaget - KOM forlag i Kristiansund).
Plukkball
1 kg kalvelever
1/2 kalvehode
300 g poteter
salt
mel (hvetemel, grynmel)
Kalvehodet kokes, levra renses og males på kjøttkvern. Rå, raspa poteter tilsettes, bland godt. Salt og mel blandes i.
Form runde boller, kok dem i vann, helst saltkjøttkraft.